Ahad, 11 Julai 2010

IKAN MASAM MANIS

ASSALAMUALAIKUM

Selalu buntu nak masak ikan untuk suruh anak makan..kalau boleh nak kurangkan ayam lebihkan ikan..masalahnya memilih pulak.Resepi ni akak main tibai je nak bagi rasa tu anak-anak suka..edit sikit sana sini..ok juga sebab dah kena makan sampai licin tu..kira ngamlah dengan selera diorang...yang penting akak senang nak masak dan mudah je bahan-bahannya tu..jum tengok apa yang akak dah campurkan dalam ikan ini....
Bahan - bahan :
3 keping/ekor ikan jenis berisi
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih2
2 cm halia
9 ulas lada kecil merah/hijau
1 batang serai (kalau suka)
1sb sos cili
1sb sos tomato
1sb sos tiram (kalau suka)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
1 sudu besar minyak
Langkah-langkah memasak:
  1. Ikan dilumur garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
  2. Hiris bawang2,serai,halia dan cili kecil.
  3. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dihiris .
  4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau sebati.
  5. Masukan garam dan gula. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
  6. Gaulkan dan angkat.Tabur daun ketumbar atau daun bawang yang telah dihiris kalau ada.
  7. Hidangkan dengan nasi panas..

Selamat mencuba, masakan ni ringkas ..lebihkurang macam 3 rasa kata anakku..ye la tu sebab kalau makan tiga rasa kat kedai rasa lebihkurang je..akak tiru rasa masakan kedai tu la yang sebenarnya..hanya bezanya ikan order kat kedai tu sekor2..yang ni akak potong2 sebab senang nak makan...jumpa lagi....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan