Assalamualaikum kekawan semua..masalah..masalah charger ni...sebab tu lama tak blogging... ni dah tukar baru..baru boleh nak update blog dan hutang2 yang tertunggak dgn kekawan blogger..pelan2 ..ni akak nak kongsi apam balik buatan sendiri..pernah entry sebelum ni..cuba tengok kat sini . Resepi yang akak pernah cuba dulu hasil rujukan dengan Hanieliza Cooking dan Dr Inahar Ali . Terimakasih kak liza & Ina.. Apa yang akak boleh kongsi ialah kalau buat sendiri guna tepung naik sendiri lebih terjamin dari tepung gandum..kalau nak tau bezanya cuba dua2 sekali..Nak makan sendiri tu oklah...kalau nak beli kena pulak pegi pasar malam...Kalau dah ada bahan-bahan kat umah bancuh je ...Layan gambar di bawah ya....
Sabtu, 15 Januari 2011
Ahad, 2 Januari 2011
Pastri Inti Ayam
Pastry inti ayam
Assalamulaikum semua...belum terlambat untuk mengucapkan selamat menghadapi tahun baru 2011.. apa azam tahun baru kekawan semua...mungkin kita serupa..sentiasa berazam untuk baiki apa yang kurang selama ini...macam biasa sejak entry apam pelangi lepas, baru hari ni dapat entry lagi, pastry inti ayam.guna pastry KAWAN memang mudah dan boleh bubuh inti apa2 je..inti ayam ni baki buat shepherd pai sebelum ni..kebetulan ada sebungkus lagi pastry KAWAN..memang kesukaan anak2 tapi sejujurnya akak lebih suka pastry buatan sendiri sebab lebih lemak dan lembap...tapi nak buat tu tunggulah sampai akak ni terlebih rajin. Apapun layan je resepi ni..ramai yang dah mencuba pastry segera KAWAN ni memang berbaloi..segala2nya cepat.....
Bahan-bahan :
1 paket pastry KAWAN
1 biji telur
Inti ayam:
4 ketul daging ayam
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camt serbuk lada hitam
1 camt garam halus
1 camt basil
2 camb minyak
Langkah-langkah:
Sediakan inti ayam:
- Bersihkan ayam dan potong dadu.
- Potong dadu bawang besar dan cincang bawang putih.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
- masukkan ayam tadi dan masakkan hingga ayam masak.
- Masukkan lada hitam, garam dan basil. Gaul sebati.
- Angkat dan sejukkan.
Sediakan pastry :
- Bubuh inti atas kepingan pastry dan lipat ikut bentuk yang disukai.
- Tekan tepi pastry dengan garpu untuk melekatkan tepi pastry.
- Kelar permukaan pastry dengan pisau tajam .
- Sapu permukaan pastry dengan telur untuk mendapatkan warna yang cantik.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 170 darjah selama 15-20 minit.
- Bila sudah masak , angkat dan sejukkan atas redai.