Ikan dibersihkan dan dimasukkan garam,asam keping dan lengkuas. Bubuh air sikit je ..separuh dari ikan itu. Perlahankan api dan tutup periuk selama 5 minit..lepas tu buka periuk untuk mengeringkan airnya..( ikan rebus yang dijual di pasar tak dibuang isi perutnya...fikir2lah ya.....)
Langkah 5
Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng tadi.. Gaulkan dengan rata dan tutup api. Hidangkan dengan nasi panas dan sayur..Rasa ikan rebus ni sedap sebab asam garamnya dan meresap ke dalam daging ikan ...cubalah resepi ni , mesti nak lagi...kalau makan dengan orang tua lagi laju sebab ikan rebus makanan orang dulu2...resepi di bawah ni.....
Ikan Rebus Goreng Belado
Bahan A
4 ekor ikan kembong
3 keping asam keping
4 hiris Lengkuas
garam secukup rasa
Campurkan semua bahan dan rebus kering. Kemudian digoreng garing.
Bahan B
10 tangkai lada kering direbus
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai titik
1 keping asam
garam, gula secukup rasa
Tumis bahan B hingga naik minyak dan masukkan ikan goreng tadi. Gaul rata-rata. Siap.