Khamis, 21 Julai 2011

KEK COKLAT SEGERA

Assalamualaikum

Dari petang semalam teringin nak makan kek coklat berganache nak makan yang sedap tapi mudah nak buat, kalau boleh semuanya nak cepat .Masa akak jejalan, termasuk umah LG Salam Dua Benua. Terjumpa resepi ni...tengok sekali lalu mudah je nak buat ...yang penting bahan2 memang ada. Malam tadi akak pun godeklah mengikut resepi LG ni.. Kalau nak detail masuk je ke salam dua benua
Kepada LG , izinkan akak copy paste ya...bukannya apa semalam pun dah silap salin . Air panas sepatutnya 1/2 cawan je tapi akak dah bantai 1 cawan...patutlah kek akak ni terlebih padat....tapi yang penting sedap aja tambah dimakan dengan ganache tu...tengok resepi bawah ni...



KEK COKLAT

Sumber - SALAM DUA BENUA

· 1/2 cawan gula perang (brown sugar)

· 1/2cawan susu pekat

· 1 cawan tepung gandum

· 1/2 cawan sebuk koko

· 1/2 cawan minyak masak/ minyak jagung (I used canola oil)

· 1/2 cawan fresh milk

· 1 biji telur (59g/gred A)

· 1/2 sudu teh baking powder

· 1/2 sudu teh esen vanila

1/2 cawan air panas (I used boiling water)

Masukkan semua bahan-bahan kecuali air panas. Kacau rata. Masukkan akhir sekali air panas dan spin hingga sebati. Masukkan ke dalam peti tin yang dialasdan bakar dalam suhu 160 C selama 50 minit. Hias dengan coklat ganache dan taburkan choclate chip atau apa sahaja.

Coklat Ganache: (versi sendiri)

200 gram bittersweet coklat
70 ml susu segar.

Panaskan susu segar dan tuangkan ke dalam coklat yang telah dipotong kecil. Gunakan whisk untuk sebatikan coklat dan susu. Tuangkan atas kek dan hias.


Selamat mencuba. Kek ini teksturnya padat sedikit sebab kurang penggunaan baking powder dan telur. Tapi kek ni lembap dan basah2 di tekak semasa memakannya....hmmmmm sedap je..