Salam semuaa...mari kita mengapam pulak..Apam icecream ambik resepi dari JURNAL RASA..terimakasih Za. Bahan lebih kurang macam apam mekar hanya tambahan airsoda atau sprite menggantikan susu segar dalam apam mekar. Zaliana dari JURNAL RASA guna warna coklat paste ..memang macam icecream je..Versi akak ni guna warna biru ..bila nak makan naik takut pulak..Tak berapa nak cantik sebab cup tu pendek . Kalau teringin nak buat guna cup cake yang tinggi..lagi cantik. Ok cuba tengok resepi di bawah..sonang yo nak buek ni.. tak cayo cubo dulu terimakasih kepada pemilik resepi asal juge iaitu Fida MR.....
Bahan-bahan :
Bahan A:
250 gm gula castor
1 gm (1st teh ) ovelette
3 telur
1 st vanilla
Bahan B:
300 gm tepung naik sendiri / tepung gandum
1 st baking powder
Bahan C:
200 ml air sprite/ icecream soda
Langkah-langkah membuat:
- Panaskan kukusan .Putar bahan A hingga kembang dan gebu. Lihat Pic 1
- Ayak tepung dan baking powder, masukkan ke dalam adunan tadi dan pukul lagi biar sebati . Lihat Pic 2.
- Masukkan icecream soda dan pukul sekejap.
- Bahagikan kepada 3 adunan. Masukkan 2 warna yang berbeza dlm 2 mangkuk kecil.\
- Masukkan ke dalam acuan seperti Pic 3.
- Kukus dengan api yang besar dan tutup penutup kukusan dengan kain supaya air tidak jatuh.
- Hidangkan panas-panas..lagi sedap.