Jumaat, 20 Mei 2011

SAYUR CAMPUR TAHU JEPUN

Assalamualaikum & salam sejahtera

Sayur campur tahu jepun

Bercerita topik sayur, memang kurang diminati bukan sahaja kanak-kanak bahkan orang dewasa pun tak minat nak sayur sbb dah terbiasa dari kecil tak makan. Dalam rumah akak penggemar sayur hanya boss kat umah ni..memang makan sayur berdaun pagi petang..yg pasti RM1 sayur hijau pagi sekali, petang sekali...alahai akak ni sampai naik jemu masak sayur berdaun sebab boss besar tak makan sayur lain kecuali berdaun hijau... tapi selera akak ni nak juge la berubah rase..maka pagi tadi akak pun masak lah sayur campur sotong dan tahu jepun ni..boleh tahan rasenya dan tak sangka anakku sidebab tu makan dengan penuh semangat semua isi sayur tu ...agaknya menarik dimatanya...tapi sayur kangkung tetap kugoreng untuk bossku itu....sebab sayur campur ni memang tak dimakannya pun...dipandang mata saja...... Untuk makluman tahu jepun memang sedap ..... i likeeeee... anak akak makan sebab akak cakap itu ialah isi ayam...terpaksalah bohong sunat untuk kebaikannya...hihihi...ada ke bohong sunat??




Bahan-bahan:

6 kuntum brokoli
6 batang baby carrot
6 keping kacang peas
3 ekor sotong
2 batang tahu Jepun
4 ulas bawang putih
2 sb minyak masak
1 sb lada ulah
1 st garam halus

langkah-langkah membuat:

1. Cuci dan toskan semua sayuran dan juga sotong. Potong mengikut kesukaan sendiri.
2. Panaskan minyak banyak dan goreng tahu jepun dahulu. Setelah agak garing angkat. Toskan.
3. Panaskan minyak sedikit dan tumiskan bawang putih hingga naik baunya.
4. Masukkan carrot tadi sebentar dan diikuti dengan sotong. Masakkan sekejap.
5. Masukkan brokoli dan kacang peas. Goreng sebentar dan tambah tahu jepun .
6. Bubuh garam halus dan kacau rata. Taburkan lada sulah. Goreng rata dan angkat. Hidangkan.


Selamat mencuba....sotong boleh diganti dengan udang ....sedappppp...