Blog 'Cooking Time' untuk saya berkongsi tentang masakan tradisi kita samping mempelbagaikannya dengan masakan sekarang.. Segala yang dipaparkan semata-mata untuk berkongsi dengan semua masakan nenek moyang kita yang rata-rata anak2 muda kita terpisah dengannya ..untuk anak-anakku ..jangan dilupa yang lama..semoga dengan ilmu yang cetek ini dapat menyumbang sedikit sebanyak kepada yang suka mencuba ...
~ Bot Rosa belayar dari Perak ke Pahang ~
-
Assalamualaikum & Salam Sejahtera
~ Gravy boat Rosa ~
Lamanya berpuasa PML ni. Hari ni dah buka puasa...apapun terimakasih pada
blogger otai PML ni *SHAS...
MAKAN DI RESTORAN HUA MUI ECO BOTANIC
-
Assalamualaikum WBT
KONONNYA dulu tak nak dah datang makan lagi di Hua Mui cawangan Eco Botanic
tapi hari tu tersampai jugak ke sini bagi memenuhi per...
NASI DAGING UTARA
-
Assalamualaikum.. Hari ni kita baru sempat nak updet menu istimewa sempena
besday Anakanda Sri & Adam yg dimasak baru-baru ni. Pestaim kita masak Nasi
...
2.0
-
{ رَبِّ هَبۡ لِی مِنَ ٱلصَّـٰلِحِینَ }
Maksudnya: " Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang tergolong dari
orang-orang yang soleh".
[Surah al-Saff...
Ayam Halia Campak-Campak
-
Entah la nak letak nama apa sebab masak main campak² jer
anak² tak suka makan ikan. So CKak masak ayam la setiap hari
Tumis bawang putih, masukkan la...
AGAR-AGAR KERING HANTARAN
-
AGAR-AGAR KERING HANTARAN, Jambangan agar-agar kering rose dalam bakul
pastry, warna-warna polos putih dan kuning air, segar dan menyenangkan.
Jambang...
RESIPI KEK PAUN OREN
-
Assalammualaikum, salam sejahtera semua. Alhamdulillah, masih diberi
sedikit kerajinan untuk che mat kemas kini blog tiffinbiru ini, walaupun
ini entri p...
Nasi Tomato
-
Assalamualaikum
Alhamdulillah hari ni pagi² lagi teringat nak buat Nasi Tomato. Beras
basmathi yang lebih buat time *open house* hari tu ada lagi, tap...
Hello world!
-
Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then
start writing!
Artikel Hello world! pertama kali tampil pada Potret Kasih.
CAKOI / PAT TONG KO / YOUTIAO
-
I thought of updating yesterday but I was too tired and call it a day.
Yesterday morning, I heard the municiple worker, cutting the grass outside
our ho...
SWEET & SPICY PRAWN
-
[image: Sweet & Spicy Prawn Recipe @ treatntrick.blogspot.com]
This *Sweet & Spicy Prawn* is absolutely delicious and popular when you
are eating out. I...
SOTO KAKI AYAM (Chicken Feet Soto)
-
*Scroll down to the bottom for English version*
Salam sahabat2 semua. Musim PKP ni bagus sangat kalau sediakan masakan
sendiri daripada beli dari luar. T...
Pengumuman
-
Maaf Chef Noraini sudah tidak aktif di Blogspot. Aktiviti Chef Noraini
boleh diikuti di
FACEBOOK : https://www.facebook.com/noraini.zakaria.10/
INSTAG...
Peristiwa Pilu 11 April 2021
-
Assalamualaikum sahabat,
Inilah foto kami yg terakhir, di majlis konvo pada 30 Mac 2021. Inna
lillahi wa inna ilayhi raji'un (إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا...
BISKUT RED VELVET
-
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Lama dah tak masukkan resepi ke dalam blog ni sejak penggunaan fb dan ig
lebih berleluasa😅. So hari ni ti...
Mencabar Adrenalin Di Pantai Timang
-
Pada usia 50-an ini , masih mencari percutian yang anti- mainstream. Bukan
pantai pasir putihnya yang menggoda tapi saya inginkan pantai berbatu
bongkah y...
Kacang Kuda Tumis dengan Daun Kari
-
Kunyap-kunyap...hubs feveret...
*Bahan-bahan*
Kacang kuda...rendam hingga kembang
Kemudian rebus hingga empuk...
*Bahan tumis*
beberapa helai daun ...
~ Nasi Goreng...
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Bertemu kembali bersama resipi nasi goreng. Resipi ni Diana sudah
kongsikannya di YouTube channel Diana ya. Cuma ...
Pineapple Tart @ Tart Nenas With Homemade Jam
-
Assalamualaikum w.b.t 'Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil
ardi wala fis sama' wa huwa sami'un alim' (Dengan nama Allah yang tidak
memberi mu...
Paket Brainking Plus Original dan Harganya [2019]
-
Kesehatan sangat penting bagi kita. Ketika tubuh dalam keadaan tidak fit,
maka hal ini dapat berpengaruh terhadap perkembangan daya pikir seseorang.
Sehing...
POKOK SAMBUNG NYAWA BATIK
-
BIODATA SAMBUNG NYAWA BATIK
- Tarikh Beli : 29 September 2019
- Harga : RM10 (Asal RM15)
- Lokasi Beli : Pasar Stadium Seksyen 13 Shah Ala...
Asam Pedas Ikan Parang
-
Assalammualaikum dan Salam sejahtera...
Dari sehari ke sehari asyik bertangguh plan nak masak Asam Pedas. Mula mula
beli kepala ikan merah, tapi akhirny...
Salam Aidilfitri 2018
-
*Assalamualaikum & salam aidilfitri.....*
Sempena Syawal yang masih berbaki MaDiHaA dengan rendah hati ingin memohon
ampun & maaf kepada semua pembaca...
Brown sugar, Cinnamon Chiffon Cake 红糖肉桂戚风蛋糕
-
My friend introduced to me this new flavour of chiffon cake. If you like
anything with cinnamon , then you will like this chiffon cake. Even brown
sugar i...
Jellycream Flowers class Christmas Special
-
Calling all in Batu Pahat, Johor...
❄️❄️❄️❄️🌲🌲🌲🌲🌲❄️❄️❄️❄️
CALLING ALL IN BATU PAHAT JOHOR...
❄️❄️❄️🌲🌲🌲🌲🌲
CHRISTMAS IS COMING!!
THIS CLASS IS S...
Lamanya tak berblog
-
As-salamualaikum..
Lamanya tak bubuh entry kat sini..
sejak mak tinggalkan aku.....huaaaaa..
mak meninggal 25 Mac 2017,
selepas sebulan pada 25 April 201...
Assalam
-
hakak malas hari ni...malas masak sebab budak budak bukan nya ada untuk
makan. Malas nak basuh kain, malas nak lipat kain, malas nak outing.. malas
nak mai...
Resepi Aiskrim Vanila Mudah
-
Resepi Aiskrim Vanila Mudah Resepi aiskrim ini sangat mudah.Cuma perlukan 4
bahan sahaja: 1) 1 tin susu cair2) 1/2 tin susu pekat manis ...
Ini adalah ring...
Nasi Neychoru & Ayam Mulakittathu
-
Nasi Neychoru ni bila kita google sebenarnya Nasi Minyak in Malayalam..dan
Ayam Mulakittathu pula adalah sejenis 'Spicy Red Curry' a special delicacy
of ...
-
ASSALAMUALAIKUM,
KELAS DAN ORDER DAH TUTUP MULAI NOV 2016 LAGI JADI TIADA SEBARANG KELAS
AKAN DIADAKAN LAGI SEBAB AKAK DAH BERPINDAH LUAR KL.
AKAK HALALKAN...
keledek goreng
-
As salam..
Nak update entry pasal cerita keledek goreng jer..
tak kisahlah cerita apa pun..janji makcik suka..
nak entry pasal masak best2..boleh jer tanya...
LAMANYA TERBIAR SEPI... 2016 MUNCUL KINI...
-
08/02/2016
Tempahan hari ini sempena majlis pertunangan dari Pn Kintan
(strawberry snow puding & kek lapis asam manis)
Tempahan pulut hiasan sempena ...
Talam Lapis Surabaya
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah teringin nak buat kuih talam
lapis surabaya resepi Chef Asma ni. Kebetulan ada stok keledek ungu, maka
tercap...
Tutti Frutti Cookies
-
Assalam dan Bismillah..
Nak buat cookies tapi tak dak stok telur kat rumah, jadi jee buat yang
eggless cookies. Jimat dan cermat di zaman gst lol! Hihi.....
SLICE CHEDDAR CHEESE CAKE
-
Teringin nak makan Cheese Cake. Tapi bila check dalam peti ais.. cream
cheese pulak tak de.. nak keluar membeli cream cheese memang tidak la kan..
sem...
Salam rinduuuu.....
-
Salam rindu buat semua pengunjung Dapurku Sayang.....
Apa khabar semuanya? DJ doakan semoga semuanya sihat dan ceria selalu.. :)
huhu....rindu setengah ma...
Announcement
-
Recently a blogger posted a blog post about me stealing her recipes.
Here is my explanation on what are the steps that I had taken to ensure
that it i...
TART NENAS
-
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Lainkali kecilkan saiz inti tu.. supaya tart awak comel lote.. hihihi..
Terima Kasih Ady Greatsword Empire Kitch...
VICTORIA SANDWICH CAKE
-
ASSALAMUALAIKUM...
Dah 2 minggu cuba nak mengapdet, tp masa sgt tak mengizinkan.. Pg ni,
dicelah2 masa yg suntuk dan padat, cuba jugak nak masukkan entri ...
Bertemu Kembali..................
-
Assalamualaikum semua....
Apa khabar?
Ribuan kemaafan chef pinta disebabkan lama menyepi dari dunia blogger.
Mungkin ini adalah kesan langsung dari kemunc...
My last post
-
I’ve tried but to no avail….
I thought that I could find my blogging mojo back by hibernating for a few
months and a few weeks….
I’ve searched high and ...
Siri Blogger Masakan - Nusantara Series
-
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua
teman-teman dan pengunjung setia Dapur CT yang tersayang. Alhamdulillah,
sepert...
Jom Belajar Buat Roti...
-
Assalamualaikum semua
Ada ke yang masih ingat lagi dgn amida?
Alhamdulillah buku Variasi Roti kini berada di pasaran...
Buku ni menampilkan sebah...
T.H.I.N C.R.U.S.T P.I.Z.Z.A
-
Assalamualaikum,lebihan dari inti sardin roll tu cikmi buat pizza,kat rumah
ni kalau beli pizza suka yang Domimos dari PH ,tapi jarangggg sangat beli
.Pemi...
AWAL NYA....
-
Created by Photo Grid. Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roidapp.photogrid iPhone
https://itunes.apple.com/us/app/photo-grid-coll...
Agar-Agar Vico
-
Assalamualaikum... & selamat malam...semua
Bersua lagi pada n3 di malam-malam hari ini...saja je nak bg semangat utk
berblog kembali...x tau lah kot hangat...
rindu
-
Tiba tiba terasa rinduuuu sangat nk berblog. Well inilah kejadiannya bila
dah mula bohsan dengan mukabuku dan instagram tu. Oh si mukabuku dah
ditutup...
Iftar 15 - Kuih Lesung Batu
-
Assalamualaikum salam besiaran...
Gara2 tegok majalah 3 isnin kemarin..terus teruja ingin tahu rasa kuih
tradisi pahang ni mcm mane..mmg 1st degar dan teg...
Russian Black & White Chocolate Cake
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman
dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya.
n...
JAGUNG KUKUS
-
Salam buat adik-adik sekelian.. kakliza ni memang sukaaaaa benar dengan
jagung.. pantang nampak ada jualan jagung memang beli punya.. dan sungguh
tak sangk...
Kek Marie Koko
-
Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa teringin nak buat kek batik ni tapi tak tahu nak
buat ikut resipi mana. Bila nampak Kakak Kembar Secubit Garam syorkan
resipi ni...
Nasi Tomato VS Ayam Masak Merah
-
Dah pernah buat dah dalam n3 lepas2. Kali ni buat pun tak banyak, 2 mulut
saja nak makan. Tp ayam tu kiranya banyak ketui la jugak.....habuan nak
rat...
Cocolate Nestum Cookies
-
Assalammmualaikum.. diam tak diam dah lapan hari kita beraya.., dan inilah
entry tertunggak sekut ni dihasilkan 2 hari sebelum raya manakala hari
mantai...
Kuih Cara Berlauk
-
First day of work week in fasting month. Hopefully everything goes on
smoothly & I can go home cun2 at 5.00 to prepare for iftar. Tonight is
going to be a ...
Red Velvet Cake
-
All pics by my son, Ridzwan Hafidz Rosli. Please visit his website.
http://www.matboyot.com
Bahan & Cara :
1. Panaskan oven dan susun soufle' cup / cupcak...
RED VELVET CAKE
-
Ini kek harijadi Alya pada hampir ke penghujung tahun 2011. Dibuat kerana
nak tahu sangat apa sebenarnya keistimewaan kek ini sehingga menjadi buah
mulut. ...
Award dari Kak Jee...TQ So Much..muahsss
-
Versatile kah? mungkin tidak kot. Masih lagi belajar berblog, memasak dan
macam2 lagi...saya budak baru belajar..kalau salah tolong ajarkan. First
dapat ...
~ Almond London ~
-
Assalamualaikum semua
Almond London ialah biskut wajib dibuat selain tat nenas, cornflakes madu
dan choclote chips. Untuk cookies ini akak tetap pilih res...
salam ramadhan al mubarak
-
salam ramadhan al mubarak :-) lama tak update kat FP ni,sibuk sikit la
bulan puasa nih & susah sikit la kita nak masuk FP,kita pun tak tau
kenapa,tetapi se...
Happy Birthday Anne
-
Diam tak diam, puteri kesayanganku telah menginjak usianya ke dua angka.
Hehehe..... sebelas tahun sudah. Tinggi lampai dan lagi seinchi kalahkan
mamanya....
Famous Amos Chocolate Chips
-
Selamat Datang ke Dapur Maklang
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami
sekeluarga...Se...
Thank you
-
“I can no other answer make, but, thanks, and thanks.” ~ William
Shakespeare I would like to take this opportunity to record my utmost
gratitude to the Amb...