Blog 'Cooking Time' untuk saya berkongsi tentang masakan tradisi kita samping mempelbagaikannya dengan masakan sekarang.. Segala yang dipaparkan semata-mata untuk berkongsi dengan semua masakan nenek moyang kita yang rata-rata anak2 muda kita terpisah dengannya ..untuk anak-anakku ..jangan dilupa yang lama..semoga dengan ilmu yang cetek ini dapat menyumbang sedikit sebanyak kepada yang suka mencuba ...
~ Bot Rosa belayar dari Perak ke Pahang ~
-
Assalamualaikum & Salam Sejahtera
~ Gravy boat Rosa ~
Lamanya berpuasa PML ni. Hari ni dah buka puasa...apapun terimakasih pada
blogger otai PML ni *SHAS...
AGAR-AGAR KERING HANTARAN
-
Agar-agar Kering Hantaran dalam Bakul Pastry
Warna2 hangat sepanjang musim jingga, kuning dan peach menyegarkan dan
memberi vibes yang segar, cerah, b...
Ayam Masak Lemak Cili Api
-
Assalamualaikum..pekabo semua? Lama kita tak bersiarankan? Ok arini kita
nak share menu minggu lepas iaitu ayam masak lemak cili api utk dinner
kami. Re...
Mengimbau akhir tahun 2024
-
Pernah ada seseorang cakap. Kan isteri yg buat Ivf, kenapa suami yang kena
teman dan ambik cuti? Sambil pandang saya, lama. Dan dia seorang doktor.
Saya...
Ayam Halia Campak-Campak
-
Entah la nak letak nama apa sebab masak main campak² jer
anak² tak suka makan ikan. So CKak masak ayam la setiap hari
Tumis bawang putih, masukkan la...
RESIPI KEK PAUN OREN
-
Assalammualaikum, salam sejahtera semua. Alhamdulillah, masih diberi
sedikit kerajinan untuk che mat kemas kini blog tiffinbiru ini, walaupun
ini entri p...
Hello world!
-
Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then
start writing!
Artikel Hello world! pertama kali tampil pada Potret Kasih.
SWEET & SPICY PRAWN
-
[image: Sweet & Spicy Prawn Recipe @ treatntrick.blogspot.com]
This *Sweet & Spicy Prawn* is absolutely delicious and popular when you
are eating out. I...
Peristiwa Pilu 11 April 2021
-
Assalamualaikum sahabat,
Inilah foto kami yg terakhir, di majlis konvo pada 30 Mac 2021. Inna
lillahi wa inna ilayhi raji'un (إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا...
Kacang Kuda Tumis dengan Daun Kari
-
Kunyap-kunyap...hubs feveret...
*Bahan-bahan*
Kacang kuda...rendam hingga kembang
Kemudian rebus hingga empuk...
*Bahan tumis*
beberapa helai daun ...
Kek Lapis Pandan Cadbury
-
It has been quite a while not showing off my Kek Lapis (Sarawak Layered
Cake)... Today I just baked one... which am preparing for our family away
day th...
CUTI-CUTI SAMBIL MENYIAPKAN INI
-
*Assalammualaikum wbt dan selamat pagi semua.*
*Dah 2 hari cuti smata-mata nak siapkan benda alah ini..Syok sungguh
memecahkan "otak" untuk menulis dal...
Paket Brainking Plus Original dan Harganya [2019]
-
Kesehatan sangat penting bagi kita. Ketika tubuh dalam keadaan tidak fit,
maka hal ini dapat berpengaruh terhadap perkembangan daya pikir seseorang.
Sehing...
BAJA AB ELOK UNTUK SAYUR-SAYURAN
-
BIODATA BAJA AB
- Tarikh Beli : 28 September 2019
- Harga : RM8 (set)
- Tarikh Guna :
- Lokasi Beli : Pasar Tani Seksyen 17 Shah Alam...
A Mixed Feeling in Surabaya
-
Happy on arrival
the sky with cables
Blue minaret
modern section of business do
our first stop.
Tobacco place. I was like "Whattttt?!!!! Grrrrr...
...
MAMA CARRIES
-
*MAMA CARRIES*
*Source : Noni*
*Ingredients* :
300 g butter
400 g flour (I took out 1/4 cup)
130 g cornflour
100 g icing sugar
1/2 teaspoon vanilla ess...
Resepi Mudah Lempeng Pisang
-
Alhamdulillah dalam dua tiga minggu ni kerap dengan menu pisang.
Apa tak nya, nak perabih dua tandan pisang yang masak sekaligus dalam jarak
masa selang ...
~ Ulang tahun ke-8
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Agak lama tidak bersiaran di sini.. Terasa rindu sangat dengan semua
orang... Alangkah meriahnya suasana bloggin...
Puding Soya bersama Markisa dan Buah Naga
-
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Minggu lepas saya beli buah markisa, biasanya agak masam tapi kali ini
manis pulak. Dah la beli sampai 7 biji, k...
BISKUT FLORENTINE
-
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Ermm, tahun ni baru mencuba buat biskut florentine yang dah famous 3-4
tahun lepas. Senang sangat membuatnya. Cuma,...
Ghetuk Pisang
-
*Assalamualaikum & salam Jumaat...*
Lama sungguh tak bersiaran. Hajat di hati nak update banyak2. Tapi apa
boleh buat. Sibuk sangat sekarang ni. Tak semp...
Nasi Lemak Birthday Cake 椰浆饭生日蛋糕
-
My son Lucas now can take over my place as Nasi Lemak Lover, Lolz ^_^. He
is now eating more nasi lemak than me. He is a junior of Nasi Lemak Lover.
So f...
Jellycream Flowers class Christmas Special
-
Calling all in Batu Pahat, Johor...
❄️❄️❄️❄️🌲🌲🌲🌲🌲❄️❄️❄️❄️
CALLING ALL IN BATU PAHAT JOHOR...
❄️❄️❄️🌲🌲🌲🌲🌲
CHRISTMAS IS COMING!!
THIS CLASS IS S...
Mak pergi juaaa....
-
Assalamualaikum...
lamanya tak menaip di sini..
Sabtu lepas 25 Mac 2017, jam 4.00 petang,
mak telah pergi..
akhirnyaaa mak tinggalkan kami juga buat sel...
Resepi Aiskrim Vanila Mudah
-
Resepi Aiskrim Vanila Mudah Resepi aiskrim ini sangat mudah.Cuma perlukan 4
bahan sahaja: 1) 1 tin susu cair2) 1/2 tin susu pekat manis ...
Ini adalah ring...
Homemade Cream Of Mushrooms
-
Geram pulak bila nampak swiss black & white mushrooms ni kat rak2
supermarket..nampak fresh gitu..ada offer lagi..itu yang terus teringin nak
buat cream ...
Halalan Toyyiba
-
As Salam..
Salam ramadhan kareem..
menu iftar ke11..
Semenjak kebelakangan ini..akak memang tak/kurangkan makan ayam. akak lebih
suka mkn makanan laut, dag...
Talam Lapis Surabaya
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah teringin nak buat kuih talam
lapis surabaya resepi Chef Asma ni. Kebetulan ada stok keledek ungu, maka
tercap...
SLICE CHEDDAR CHEESE CAKE
-
Teringin nak makan Cheese Cake. Tapi bila check dalam peti ais.. cream
cheese pulak tak de.. nak keluar membeli cream cheese memang tidak la kan..
sem...
Puding Roti Tanpa Telur
-
Jom layan puding roti tanpa telur, cara penyediaanya sangat mudah! Main
campak - campak jaa dah boleh menjadi hidangan yang cukup sedap! Boleh di
makan ...
MAJLIS SAMBUTAN HARI GURU 2015
-
Pulut kuning berhias dgn lapisan serunding daging
(SK TMN PASIR PUTIH, PASIR GUDANG, JOHOR)
Sempena sambutan HARI GURU - 16 MEI 2015
Pihak sekolah sibuk ...
Announcement
-
Recently a blogger posted a blog post about me stealing her recipes.
Here is my explanation on what are the steps that I had taken to ensure
that it i...
Musim
-
Assalamualaikum wbt,
Kehidupan yg banyak merubah kehidupan saya. Menjadi saksi kepada semua
kehebatan Allah❤️❤️ Setiap kejadian ada pengajaran yg Allah bg ...
Intai- Intai Blog tersayang :P
-
Assalamualaikum,
kepada semua sahabat dan pembaca yg KNJ homati... akk harap semua berada
dalam keadaan yang memuaskan belaka.... hihi.dah macam tulis...
TART NENAS
-
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Lainkali kecilkan saiz inti tu.. supaya tart awak comel lote.. hihihi..
Terima Kasih Ady Greatsword Empire Kitch...
VICTORIA SANDWICH CAKE
-
ASSALAMUALAIKUM...
Dah 2 minggu cuba nak mengapdet, tp masa sgt tak mengizinkan.. Pg ni,
dicelah2 masa yg suntuk dan padat, cuba jugak nak masukkan entri ...
Bertemu Kembali..................
-
Assalamualaikum semua....
Apa khabar?
Ribuan kemaafan chef pinta disebabkan lama menyepi dari dunia blogger.
Mungkin ini adalah kesan langsung dari kemunc...
My last post
-
I’ve tried but to no avail….
I thought that I could find my blogging mojo back by hibernating for a few
months and a few weeks….
I’ve searched high and ...
Siri Blogger Masakan - Nusantara Series
-
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua
teman-teman dan pengunjung setia Dapur CT yang tersayang. Alhamdulillah,
sepert...
Jom Belajar Buat Roti...
-
Assalamualaikum semua
Ada ke yang masih ingat lagi dgn amida?
Alhamdulillah buku Variasi Roti kini berada di pasaran...
Buku ni menampilkan sebah...
T.H.I.N C.R.U.S.T P.I.Z.Z.A
-
Assalamualaikum,lebihan dari inti sardin roll tu cikmi buat pizza,kat rumah
ni kalau beli pizza suka yang Domimos dari PH ,tapi jarangggg sangat beli
.Pemi...
AWAL NYA....
-
Created by Photo Grid. Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roidapp.photogrid iPhone
https://itunes.apple.com/us/app/photo-grid-coll...
Agar-Agar Vico
-
Assalamualaikum... & selamat malam...semua
Bersua lagi pada n3 di malam-malam hari ini...saja je nak bg semangat utk
berblog kembali...x tau lah kot hangat...
rindu
-
Tiba tiba terasa rinduuuu sangat nk berblog. Well inilah kejadiannya bila
dah mula bohsan dengan mukabuku dan instagram tu. Oh si mukabuku dah
ditutup...
Iftar 15 - Kuih Lesung Batu
-
Assalamualaikum salam besiaran...
Gara2 tegok majalah 3 isnin kemarin..terus teruja ingin tahu rasa kuih
tradisi pahang ni mcm mane..mmg 1st degar dan teg...
Russian Black & White Chocolate Cake
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman
dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya.
n...
JAGUNG KUKUS
-
Salam buat adik-adik sekelian.. kakliza ni memang sukaaaaa benar dengan
jagung.. pantang nampak ada jualan jagung memang beli punya.. dan sungguh
tak sangk...
Kek Marie Koko
-
Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa teringin nak buat kek batik ni tapi tak tahu nak
buat ikut resipi mana. Bila nampak Kakak Kembar Secubit Garam syorkan
resipi ni...
Nasi Tomato VS Ayam Masak Merah
-
Dah pernah buat dah dalam n3 lepas2. Kali ni buat pun tak banyak, 2 mulut
saja nak makan. Tp ayam tu kiranya banyak ketui la jugak.....habuan nak
rat...
Kek Coklat Keju Kukus
-
Wahhh! Dah agak lama tak mengukus kek. Rindu pulak nak makan. Projek
mengukus ni pulak asyik tertangguh2 disebabkan kesuntukan masa dan
jugaaa...heheh.....
Raya 2012
-
Dah 11 hari syawal berlalu.. Semakin lama semakin hilang rasanya
kemeriahan hari raya... Aku jerr kot yang rasa camtu..
Takde persiapan ponn... beli baj...
Kuih Cara Berlauk
-
First day of work week in fasting month. Hopefully everything goes on
smoothly & I can go home cun2 at 5.00 to prepare for iftar. Tonight is
going to be a ...
Red Velvet Cake
-
All pics by my son, Ridzwan Hafidz Rosli. Please visit his website.
http://www.matboyot.com
Bahan & Cara :
1. Panaskan oven dan susun soufle' cup / cupcak...
RED VELVET CAKE
-
Ini kek harijadi Alya pada hampir ke penghujung tahun 2011. Dibuat kerana
nak tahu sangat apa sebenarnya keistimewaan kek ini sehingga menjadi buah
mulut. ...
Award dari Kak Jee...TQ So Much..muahsss
-
Versatile kah? mungkin tidak kot. Masih lagi belajar berblog, memasak dan
macam2 lagi...saya budak baru belajar..kalau salah tolong ajarkan. First
dapat ...
~ Almond London ~
-
Assalamualaikum semua
Almond London ialah biskut wajib dibuat selain tat nenas, cornflakes madu
dan choclote chips. Untuk cookies ini akak tetap pilih res...
salam ramadhan al mubarak
-
salam ramadhan al mubarak :-) lama tak update kat FP ni,sibuk sikit la
bulan puasa nih & susah sikit la kita nak masuk FP,kita pun tak tau
kenapa,tetapi se...
Happy Birthday Anne
-
Diam tak diam, puteri kesayanganku telah menginjak usianya ke dua angka.
Hehehe..... sebelas tahun sudah. Tinggi lampai dan lagi seinchi kalahkan
mamanya....
Thank you
-
“I can no other answer make, but, thanks, and thanks.” ~ William
Shakespeare I would like to take this opportunity to record my utmost
gratitude to the Amb...