Jumaat, 17 September 2010

KEK PISANG GEBU

SALAM AIDILFITRI
~
KEK PISANG GEBU


Salam semua ...masih dalam mood raya ni..ni sedang tunggu kekawan anak lelaki nak datang..esok anak nak balik belajar ke Dungun..kekawan sekampung nak beraya....penat badan ni nak melayan budak2 ni tapi namanya pun raya ..setahun sekali..layan je laa...lagipun selalu ingat dalam hati ni..murah rezeki beri makan budak-budak ni...ni kongsi kek pisang yang akk buat 2 hari lepas..Alkisah...pisang nipah keliling umah akk ni mmg banyak..yg masak disimpan dlm peti ...lenyek je la nak buat kek..ok je ..tak perlulah nak cari pisang emas ke pisang rastali ke.. tu semua kena beli.Guna je pisang free..akk guna versi kek pisang ni dari blog http://www.jintanmanis. Taip kek pisang terus keluar blog ni..akk cuba sebab mudah nak dibuat..jum tengok..sebelum tu terimakasih kepada cik jintan atas info ni...








Bahan-bahan :


2 cawan tepung gandum

1 sk baking powder

1 sk soda bikarbonat

1 cawan gula

3 biji pisang ( akk guna lebih )

1/2 cawan minyak masak

2 biji telur

esen vanilla







langkah-langkah membuat:




1. Ayak tepung, soda dan baking powder. Panaskan oven 180 darjah celcius.



2. Glis acuan dan tabur tepung mengelakan kek melekat

    3. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan vanilla dan pisang . Pukul lagi hingga sebati.


4. Masukkan tepung. Guna kaedah kaup dan balik dengan senduk supaya kek kekal gebu.



5. Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau lebih.



6. cucuk tengah2 kek untuk memastikan kek masak elok.





Catatan:


Akak guna gula perang. Kurang manis tapi eloklah untuk yang tidak suka manis. selamat mencuba.