BAHAN-BAHAN:
TALAM UBI
Bahan A – bahagian bawah
1 mangkuk ubi kayu parut
¾ mangkuk gula merah
½ mangkuk gula pasir
11/2 mangkuk air
Bahan B – bahagian atas
I mangkuk santan pekat
4 sudu besar tepung gandum
1 st garam halus
Langkah-langkah membuat:
1. Ubi yang telah diparut ditapiskan. Buang airnya dan ambil pati ubi yang tinggal.
2. Masakkan gula pasir dan gula merah hingga cair dan sejukkan.
2.Tapiskan ke dalam ubi yang telah ditoskan airnya tadi.
4. Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.
5. Kukus sehingga masak. Ubi yang telah dimasak, rupanya bertukar menjadi jernih.
6. untuk bahagian atasnya pula, campurkan santan, tepung dan garam. Kacau sebati.
7. Tapiskan ke atas ubi yang telah dikukus tadi. Gores permukaan ubi dengan garfu dahulu.
8. Kukuskan sehingga baahgian atasnya masak. Angkat dan sejukkan.
Prinsip memasak akak selagi tak jadi, selagi itulah mesti dicuba walaupun berulang kali... kalau dah berkali2 buat kita akan dapat kesan kesilapan dan kekurangnya di mana-mana.....okeh selamat mencubaa........