Ahad, 26 Jun 2011

Puding Tahu

Assalamualaikum

Puding Tahu

Apa khabar semua....Ramadhan hampir menjelma..rasanya puding tahu ni salah satu hidangan yang sesuai untuk berbuka. Tambah kalau hari panas... Akak pernah makan puding ni 2-3 tahun lepas. Kawan sekerja yang buat.. tapi sekarang dia dah pindah jauh. Tiba2 dalam blog Izah Daud, akak terjumpa resepi puding tahu ni....sumbernya dari K.nor Secubit Garam.. bestnya jumpa resepi lengkap ni...dulu tu akak tanye sambil lalu kat kawan akak tu cara nak buat.. dia main agak2 je katanya.. okeh sekarang baru jumpa resepi lengkap. Terimakasih kepada izah dan K.nor yang berkongsi resepi ..memang puding ni sedap ..makin ditelan , makin tak mau berhenti..manisnya pun manis2 buah... jum layan resepi..


Bahan-bahan :
Bahan A:
1 tin laici
11/2 - 2 tin laici air kosong


Bahan B:
18 gram agar-agar strip- rendam dan toskan
11/2 liter air
4 sb gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan C:
1 tin kecil susu pekat
1 tin susu cair
1 cawan santan

Langkah-langkah membuat:
1. Masakkan bahan A kecuali buah laici. Sejukkan di dalam petiais. Ini untuk kuah puding .
2. Masakkan pula bahan B. Mula2 masakkan agar 2 dan air hingga agar2 hancur.
2. Masukkan gula dan daun pandan. Masakkan hingga gula itu larut.
3. Satukan bahan C dan kacau sebati.
4. Masukkan ke dalam bahan A dan biarkan mendidih sekejap.
5. Padamkan api dan biarkan sejuk sedikit sebelum dimasukkan ke dalam acuan.
6. Tapiskan semasa dimasukkan ke dalam acuan.
6. Simpan di dalam peti. Hidangkan bersama dengan kuah semasa memakannya.




Catatan:
* Jangan dimasukkan panas2 ke dalam acuan..nanti puding tak cantik..ini pesanan penaja..
* Boleh dibekukan didalam bekas kecil dan terus dihidangkan .
* Puding ni lemahlembut dan perlu dimakan dengan sudu.
* Puding ini sedap dimakan dengan kuah puding yang banyak. Selamat mencuba!