Selasa, 30 November 2010

~ Ayam Panggang Serai ~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Ayam Panggang Serai

Pagi2 tadi round2 blog nak cari idea ..ni terjumpa kat blog HANA yang sangat rajin tuu...dapat lah idea nak masak ayam ni haa...akak memang suka sangat kalau ada teknik masak yang main campak2 je...jimat masa dan tenaga tapi hasilnya hemmm...memang sodapppp...terimakasih lah pada Hana yang sentiasa up to dated....akak pun terajinlah juge nak buat ayam panggang ni..tapi akak tak masuk oven. Bagi akak masuk oven lama la...Akak guna pan steel je..lebih cepat masak tak smpai 30 minit...pan tu tebal dan panas..kecilkan je api..tutup...memang masak..smpai kentang dan carrot tu lembut yang amat...kalau nak tengok resepi asal ..jejak blog Hana ya...lengkap sangat dah.. ni akak bubuh resepi kat bawah..dah akak ubah sikit2 bahan tu dan ada pulak yang tercicir tak masukkan...apa yang akak taip ni ikut versi akak lah ya...yang lengkapnya Hana punya...


Rujukan:hanamemories
Bahan-bahan :
1/4 ekor ayam
*2 ulas bawang putih
*3 ulas bawang merah
*2 cam halia
*2 batang serai
1 st lada hitam
2 camb kicap manis
1 camb madu
2 labu bawang besar
1 batang carrot
3 biji kentang
garam halus
butter
Langkah-langkah membuat:
  1. Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Campurkan dengan lada hitam, garam, madu dan kicap manis.
  3. Lumurkan ke ayam hingga rata.
  4. Karrot dipotong 4 tapi bawang dan kentang hanya dibuang kulit.
  5. Gaulkan sekali dengan bahan-bahan perap tadi.
  6. Perap ayam ni semalaman atau paling kurang 3 jam sebelum dimasak.
  7. Masukkan ke dalam pan / ketuhar dan bakar.
  8. Masukkan butter dicelah2 ayam dan bakar sehingga masak.




Catatan:
Untuk resepi lengkap sila rujuk resepi asal ya. Ini versi akak ....ok selamat mencuba