Rabu, 23 Jun 2010

APAM BALIK





Fryer with glass cover

apam balik versi 1 - filling coklat chips..



inti jagung & kacang tanah

Salam semua, hari ni buat apam balik..semalam buat apam balik juga. Semalam buat apam balik guna resepi Hanieliza ..Hari ni guna resepi dari Inahar cooking bila nampak kat blognya ada apam balik pagi tadi. Bezanya hanya cecair yang digunakan . Versi semalam guna susu cair dan minyak , hari ni guna air sahaja.. Bezanya mungkin kegebuannya tu ...Bagi akak guna apa je bahan yang ada... rasa apam balik tetap ada...Cuba tengok resepi di bawah ....lepas tu buat le ye..boleh guna nonstick atau macam akak guna tu pan stainless steel tupperchef ...boleh aja sebab tak melekat..ok jumpa lagi kita ..bai-bai..


Resepi dari Inahar Cooking
RESEPI APAM BALIK(resipi asal ms oreo)
Bahan2:
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur :
  • Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
  • Jagung dalam tin
  • Gula halus
  • Marjerin
Cara2:
1.Gunakan mixer ..pukul telur dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
3.Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.
4.Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
5.Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan / sainlessteel ) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
6.Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan bahan tabur diatas.
APAM BALIK - Hanieliza Cooking
Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 4 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan B
  • 2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 biji telur
Bahan Ccoklat
  • Chocchips , jagung cream
Cara
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan coklat chips atau jagung.
7. Lipat dan hidangkan.

Herba

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Pokok herba


Daun Basil


Oregano


Thyme

Lega blog dah sihat kembali atas bantuan kawan yang mahir ..walaupun duduk sebumbung tapi dek sebabkan masing-masing sibuk hari ni baru dapat minta tolong ..terimakasih atas bantuannya itu. Saja nak test blog ni...bolehlah akak nak kongsi tentang herba yang diberi oleh akak sepupu yang minat sangat menanam segala jenis herba tempatan dan omputih..Dah lama dia bagi..mula2 kecik je lama-lama subur macam pic di atas ni...tapi sekarang ni semua dah mati disebabkan kurang jagaan dan belaian..hiss nyesal akak . Setiap kali akak balik kampung , dibekalkan tanaman ni sebab boleh digunakan dalam masakan ...memang akak guna tapi pupus desebabkan serangan kulat putih . Akak dapat 4 jenis herba omputih ni ..Basil, thyme, oregano & Saghe..Harap2 betullah labelling kat pic tu..dah naik lupa yang mana satu..tanaman ni dah mati 1 bulan lepas..Tak pelah ada rezeki rembat lagi bila balik kampung besok...Sepupu ni tanam herba ni dari biji benih dan hidup subur sekeliling rumahnya tu..dalam pasu -pasu kecil kebanyakannya..harap2 masih banyak lagi..bilalah nak balik kampung lagi ni..sekarang ni nak balik kampung macam nak pegi England susahnya...huwaaaa...apakan daya tuntutan tugas formal dan tak formal ni memang tak akan habis-habis selagi nyawa dikandung bandung...pandai-pandailah mencelah macamana nak luangkan waktu untuk orang-orang tersayang . Apapun semoga kita semua disihatkan tubuh badan dan dimurah rezeki supaya dapat kita menyempurnakan tugasan harian..jumpa lagi dengan cite masak-masak pulak...bai2..