Jumaat, 12 Ogos 2011

Siakap Halia Kukus

Assalamualaikum


Hampir masuk 2 minggu kita berpuasa...terasa masa cepat berlalu. Semuanya cepat,kalau kita leka alamatnya tak dapat nak ambil balik masa yang lepas. Bulan puasa ni , kalau boleh masak pun nak cepat tapi berkhasiat. Kukus ikan memang cepat dan tak lama nak menyediakannya. Petang tadi akak kukus ikan siakap yang dibeli semalam. Ikan yang hendak dikukus mestilah segar ..kalau tak segar tak bestlah pulak..Idea ikan halia ni dapat masa tgk majallah Rasa bulan 9. simple dan cepat...ape lagi jum tengok resepi. Tapi resepi asalnya dah akak tokok tambah ikut apa yang ada dalam petiais tu...okeh layann.....
Bahan-bahan :

1 ekor ikan Siakap segar
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 batang serai
*1st lada hitam
1 labu bawang besar Holland
3 sm halia muda
1/4 lada benggala merah dan hijau ( akak tambah)
1 tangkai daun ketumbar ( akak tambah)
1 camb sos ikan ( x bubuh pun)
1 hiris lemon
garam secukupnya

Langkah-langkah membuat :

  • Cuci ikan dengan perahan lemon. Bau hanyir pasti hilang.
  • Lumur ikan dengan gram halus.
  • Tumbuk bahan yang bertanda * dan lumurkan ke ikan .
  • Halia muda dihiris halus dan masukkan ke dalam ikan.
  • Potong bawang, lada benggala memanjang dan susun atas ikan.
  • Kukus ikan dalam pengukus yang telah dipanaskan.
  • Hampir masak taburkan daun ketumbar yang telah dihiris nipis.
  • Kukus selama 20-25 minit. Angkat dan hidang.
  • Sebelum makan, perahkan lemon ke atas badan ikan tadi.

Kalau nak masak untuk berbukan , boleh siapkan awal dan perap dalam peti ais. Jimatkan masa yang sangat berharga ni...oklah jumpa lagi..mata ni mcm ada mende yang tergantung nih...ngantuk nak tutup dah ni...selamat malam dan selamat berpuasa esok hari. Moga hari esok lebih baik dari semalam....