Sabtu, 27 Ogos 2011

~ Almond London ~

Assalamualaikum semua

Almond London ialah biskut wajib dibuat selain tat nenas, cornflakes madu dan choclote chips. Untuk cookies ini akak tetap pilih resepi yang telah digunakan lama dulu... dan biskut ini juga yang telah mengheret akak menjual biskut raya terutamanya almond london. Tetapi dua tiga tahun kebelakangan ni akak tak larat dah nak ambil tempahan...untuk buat sendiri pun tercungap-cungap ...dan masa yang ada pun banyak sangat hal nak diuruskan. Ini pun sempat buat dua adunan sahaja tetapi sesi mencelup coklat akak serah 100% kat anak dara yang sorang tu. Resepi ni diperolehi lama dulu selepas akak masuk kelas cookies. Tetamu yang datang mesti tanya resepi ni dan akak pernah entry tahun lepas tengok the best almond londonml member yang cuba resepi ni pun cakap memang sedap almond ni dan ada yang dah pun menjual almond london ...alhamdullillah.. Meh kita tengok sekali lagi resepi almond london ....

Bahan-bahan :

bahan A :
Butter - 250 gram
tepung susu - 50gm
Gula halus - 130 gm

Bahan B :
Telur kuning - 40 gm
serbuk badam - 180 gram ( guna 100 gram shj)
Tepung gandum - 410gm
Emplex - 1 sk
Butter vanilla - 1 sk

Bahan C:
Coklat masakan 400-500gm
Hyfat - 20 gm (koko butter)
papercup no 1
Badam cincang - hiasan
Badam biji - 100gm - 150gm (bakar)

Langkah-langkah membuat :

  • Pukul bahan A hingga sebati - jangan lama sgt nanti adunan kembang..
  • Masukkan kuning telur, butter vanilla - pukul sebati.
  • Campurkan serbuk badam ( bakar dulu 10m). Gaul sebati.
  • Masukkan tepung dan emples yang telah diayak sedikit2 ke dalam adunan A. Jadikan doh.
  • Balut doh dengan 1 biji badam dan buat hingga selesai.
  • Bakar lebih kurang 15 minit-20 minit. Sejukkan atas redai.
  • Cairkan coklat masakan secara double boiler dan campur Hyfat ( untuk kilatan )
  • Celup biskut ke dalam coklat dan masukkan dalam papercup.
  • Tabur badam cincang. Siap.


Akak dah try macam2 versi almond london ada yang guna bahan tambahan seprti tepung jagung, tepung beras dan kastard. Ok jugalah tapi penggunaan serbuk badam ke dalam adunan doh biskut menyebabkan biskut ni mempunyai rasa yang tersendiri...rangup dan harum..Tak caya cubalah...berbaloi..jumpa lagi...

4 ulasan:

  1. Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih,
    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    BalasPadam
  2. Halo, salam kenal:)
    Saya baru menemukan blongnya, keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
    Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Kami tidak terhapus filenya dengan waktu batas. Tolong coba servis kami tanpa registrasi dan tolong kasih tahu pendapatannya.

    Jika ada pertanyaan hubungi saya aja.

    Salam

    BalasPadam


  3. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل


    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف

    BalasPadam