Blog 'Cooking Time' untuk saya berkongsi tentang masakan tradisi kita samping mempelbagaikannya dengan masakan sekarang.. Segala yang dipaparkan semata-mata untuk berkongsi dengan semua masakan nenek moyang kita yang rata-rata anak2 muda kita terpisah dengannya ..untuk anak-anakku ..jangan dilupa yang lama..semoga dengan ilmu yang cetek ini dapat menyumbang sedikit sebanyak kepada yang suka mencuba ...
~ Bot Rosa belayar dari Perak ke Pahang ~
-
Assalamualaikum & Salam Sejahtera
~ Gravy boat Rosa ~
Lamanya berpuasa PML ni. Hari ni dah buka puasa...apapun terimakasih pada
blogger otai PML ni *SHAS...
PROJEK NUTRIPOT
-
Assalamualaikum...
GENAP dua bulan, Sk dan beberapa orang lagi rakan sepejabat dihantar
mengikuti Kursus Nutripot anjuran Jabatan Pertanian Johor yang ...
Biskut Badam Suji Teh Inggeris
-
Biskut Badam Suji Teh Inggeris, jom cuba keharuman teh inggeris dalam
kukis,, dan hidangkan pula bersama secawan teh untuk kudapan petang anda :D
Gandingan...
AYAM BAKAR MASALA & THE GENG
-
*Assalammualaikum wbt....*
*Yeayyyyyy berjaya lagi buat menu buka puasa yang paling mudah,cepat dan
yang penting sihat..Memenuhi kalori diet I untuk ha...
Supprise Delivery
-
Perkongsian dari WaTi Ey
*SCAMMER ALERT*
1st tujuan post nie bukn nak aib kan sape2.. Tapi utk peringatan bersama
supaya xterkena dengan scammer ni...
S...
SHEET PAN PANCAKE with cranberries
-
[image: Sheet Pan Pancake w/cranberries Recipe @ treatntrick.blogspot.com]
Another quick way to enjoy your breakfast without spending hours making it
is to...
RESIPI PECAL SAYUR - PENGUBAT RINDU
-
[image: rsz_psmg]
*Assalammualaikum, selamat bertemu kembali setelah 3 bulan lebih che mat
tak bersiaran di blog atas sebab kesihatan tak mengizinkan. Buat ...
Daging Rebus Air Asam
-
*Assalamualaikum & salam sejahtera...*
Ini kejadian lauk tanpa dirancang. Baru2 ni peti ais MaDiHaA rosak & dah
tak boleh dibaiki lagi sebab ini dah kali ...
Brown sugar, Cinnamon Chiffon Cake 红糖肉桂戚风蛋糕
-
My friend introduced to me this new flavour of chiffon cake. If you like
anything with cinnamon , then you will like this chiffon cake. Even brown
sugar i...
My trip to Kashmir ~ day 2
-
old town of Srinagar
Assalam,
Tumpang tengah rajin baik tokma update cecepat kan...lol...
masjidHari kedua kami ke Sonamarg, 90km dari Srinagar...memang da...
CRUNCHY ALMOND CARAMEL
-
Assalamualaikum.. Finally berjaya membuat biskut florentine aka crunchy
almond caramel ni. Mudah sangat membuatnya rupanya Alhamdulillah sekejapan
jer men...
BAJA KULIT BAWANG
-
Kulit bawang boleh dijadikan baja untuk pokok-pokok yang di tanam di
halaman rumah. Selain tidak memerlukan sebarang kos ia juga dapat memberi
manfaat kepa...
JADUAL KELAS BERSAMA CHEF ASMA ( APRIL 2018 )
-
JAdual Class Bersama Chef Asma
( April 2018)
🍧🍦🍶🍰🍴🍵🍩🍭🍷🍞🍌🍜
✅Lokasi Chef Asma Culinary Studio,Puchong,Selangor
✅Berminat Sila Sms @ whatsapp for bo...
~ Chia Seed Oatmeal Breakfast Bowl...
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Alhamdulillah diberi kesempatan untuk bersiaran kembali setelah sekian lama
dapur alam maya ni bercuti. Sekali lagi...
KASWI GOYANG (RESEPI LYN ABD RAHMAN)
-
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kuih kaswi resepi dari kawan fb, Lyn Abd Rahman. I definitely will keep
this recipe forever. Sedap bangat... Lembut,...
Hokkaido Cheese Tarts
-
Posting something I’ve tried many months ago…. thought it is not too late
to share here…. at least keeping this blog alive….
Who does not like cheese tar...
Onde Onde @ Buah Melaka
-
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....
Selamat Menyambut Tahun Baru 2018 semoga tahun ini membawa lebih keberkatan
buat kita semua.
Semalam cuaca di ...
Jellycream Flowers class Christmas Special
-
Calling all in Batu Pahat, Johor...
❄️❄️❄️❄️🌲🌲🌲🌲🌲❄️❄️❄️❄️
CALLING ALL IN BATU PAHAT JOHOR...
❄️❄️❄️🌲🌲🌲🌲🌲
CHRISTMAS IS COMING!!
THIS CLASS IS S...
Ultimate Milk Bun
-
*ULTIMATE MILK BUN *
*Source: IG Dr. @maryamliyana*
*Ingredients *
275g high protein flour
25g milk powder
150 ml milk
63g sugar ( original recipe ...
Lamanya tak berblog
-
As-salamualaikum..
Lamanya tak bubuh entry kat sini..
sejak mak tinggalkan aku.....huaaaaa..
mak meninggal 25 Mac 2017,
selepas sebulan pada 25 April 201...
Kek Marble Paling Sedap
-
Assalam semua...
Alhamdulillah...keep buat kek marble yang over sedap..hehe.. Alhamdulillah
resepi kek marble yang terbaik bagi saya. Ni resepi orang dulu2...
29 okt 17
-
Bismillah,
Apa khabar teman?
Moga kita berada dalam hidayah dan perlindunganNya. :)
Copyright & copy; 2017
╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║...
Assalam
-
hakak malas hari ni...malas masak sebab budak budak bukan nya ada untuk
makan. Malas nak basuh kain, malas nak lipat kain, malas nak outing.. malas
nak mai...
8th august 2017 (malam td gerhana bulan)
-
asslammualaikum...
ya Allah...... lamanya menyepi... sungguh keadaan sgttt tidak mengizinkan...
blog pun blog gua, blog syok sendiri, suka suki sendiri,
b...
Singgah di Martapura...
-
Martapura - Kota Permata , Kota Ulama, Kota Santri
Kota ini terletak lebihkurang 1 jam perjalanan darat dari Banjarbaru,
Kalimantan Selatan
Bangunan
Sepanj...
Resepi Aiskrim Vanila Mudah
-
Resepi Aiskrim Vanila Mudah Resepi aiskrim ini sangat mudah.Cuma perlukan 4
bahan sahaja: 1) 1 tin susu cair2) 1/2 tin susu pekat manis ...
Ini adalah ring...
Nasi Neychoru & Ayam Mulakittathu
-
Nasi Neychoru ni bila kita google sebenarnya Nasi Minyak in Malayalam..dan
Ayam Mulakittathu pula adalah sejenis 'Spicy Red Curry' a special delicacy
of K...
-
ASSALAMUALAIKUM,
KELAS DAN ORDER DAH TUTUP MULAI NOV 2016 LAGI JADI TIADA SEBARANG KELAS
AKAN DIADAKAN LAGI SEBAB AKAK DAH BERPINDAH LUAR KL.
AKAK HALALKAN...
Costochondritis ~ Satu Peringatan
-
"U ada costochondritis," kata doktor kepada saya apabila selesai memeriksa
rusuk kiri saya yg dah seminggu sakit. Sesetengah kes berlaku di dada
(dekat jan...
keledek goreng
-
As salam..
Nak update entry pasal cerita keledek goreng jer..
tak kisahlah cerita apa pun..janji makcik suka..
nak entry pasal masak best2..boleh jer tanya ...
Bihun Goreng
-
Menu hari ini adalah bihun goreng, dimasak dengan cabai rawit yang banyak,
biar pedes huh...hah... BIHUN GORENG Bahan: Bihun, rendam air panas sampai
lunak...
LAMANYA TERBIAR SEPI... 2016 MUNCUL KINI...
-
08/02/2016
Tempahan hari ini sempena majlis pertunangan dari Pn Kintan
(strawberry snow puding & kek lapis asam manis)
Tempahan pulut hiasan sempena m...
Talam Lapis Surabaya
-
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah teringin nak buat kuih talam
lapis surabaya resepi Chef Asma ni. Kebetulan ada stok keledek ungu, maka
tercap...
Tutti Frutti Cookies
-
Assalam dan Bismillah..
Nak buat cookies tapi tak dak stok telur kat rumah, jadi jee buat yang
eggless cookies. Jimat dan cermat di zaman gst lol! Hihi.. ...
SLICE CHEDDAR CHEESE CAKE
-
Teringin nak makan Cheese Cake. Tapi bila check dalam peti ais.. cream
cheese pulak tak de.. nak keluar membeli cream cheese memang tidak la kan..
sem...
Salam rinduuuu.....
-
Salam rindu buat semua pengunjung Dapurku Sayang.....
Apa khabar semuanya? DJ doakan semoga semuanya sihat dan ceria selalu.. :)
huhu....rindu setengah ma...
Announcement
-
Recently a blogger posted a blog post about me stealing her recipes.
Here is my explanation on what are the steps that I had taken to ensure
that it i...
TART NENAS
-
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Lainkali kecilkan saiz inti tu.. supaya tart awak comel lote.. hihihi..
Terima Kasih Ady Greatsword Empire Kitche...
VICTORIA SANDWICH CAKE
-
ASSALAMUALAIKUM...
Dah 2 minggu cuba nak mengapdet, tp masa sgt tak mengizinkan.. Pg ni,
dicelah2 masa yg suntuk dan padat, cuba jugak nak masukkan entri ...
Bertemu Kembali..................
-
Assalamualaikum semua....
Apa khabar?
Ribuan kemaafan chef pinta disebabkan lama menyepi dari dunia blogger.
Mungkin ini adalah kesan langsung dari kemunc...
My last post
-
I’ve tried but to no avail….
I thought that I could find my blogging mojo back by hibernating for a few
months and a few weeks….
I’ve searched high and ...
Siri Blogger Masakan - Nusantara Series
-
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua
teman-teman dan pengunjung setia Dapur CT yang tersayang. Alhamdulillah,
seperti...
Jom Belajar Buat Roti...
-
Assalamualaikum semua
Ada ke yang masih ingat lagi dgn amida?
Alhamdulillah buku Variasi Roti kini berada di pasaran...
Buku ni menampilkan sebaha...
T.H.I.N C.R.U.S.T P.I.Z.Z.A
-
Assalamualaikum,lebihan dari inti sardin roll tu cikmi buat pizza,kat rumah
ni kalau beli pizza suka yang Domimos dari PH ,tapi jarangggg sangat beli
.Pemi...
AWAL NYA....
-
Created by Photo Grid. Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roidapp.photogrid iPhone
https://itunes.apple.com/us/app/photo-grid-coll...
Agar-Agar Vico
-
Assalamualaikum... & selamat malam...semua
Bersua lagi pada n3 di malam-malam hari ini...saja je nak bg semangat utk
berblog kembali...x tau lah kot hangat...
rindu
-
Tiba tiba terasa rinduuuu sangat nk berblog. Well inilah kejadiannya bila
dah mula bohsan dengan mukabuku dan instagram tu. Oh si mukabuku dah
ditutup...
Iftar 15 - Kuih Lesung Batu
-
Assalamualaikum salam besiaran...
Gara2 tegok majalah 3 isnin kemarin..terus teruja ingin tahu rasa kuih
tradisi pahang ni mcm mane..mmg 1st degar dan teg...
Russian Black & White Chocolate Cake
-
Assalamualaikum dan selamat sejahtera... ini adalah kek yang menjadi idaman
dan angan-angan aku ingin mencuba. alhamdulillah terlaksana juga akhirnya.
ni...
JAGUNG KUKUS
-
Salam buat adik-adik sekelian.. kakliza ni memang sukaaaaa benar dengan
jagung.. pantang nampak ada jualan jagung memang beli punya.. dan sungguh
tak sangk...
Kek Marie Koko
-
Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa teringin nak buat kek batik ni tapi tak tahu nak
buat ikut resipi mana. Bila nampak Kakak Kembar Secubit Garam syorkan
resipi ni...
Nasi Tomato VS Ayam Masak Merah
-
Dah pernah buat dah dalam n3 lepas2. Kali ni buat pun tak banyak, 2 mulut
saja nak makan. Tp ayam tu kiranya banyak ketui la jugak.....habuan nak
rata...
Kuih Cara Berlauk
-
First day of work week in fasting month. Hopefully everything goes on
smoothly & I can go home cun2 at 5.00 to prepare for iftar. Tonight is
going to be a ...
Red Velvet Cake
-
All pics by my son, Ridzwan Hafidz Rosli. Please visit his website.
http://www.matboyot.com
Bahan & Cara :
1. Panaskan oven dan susun soufle' cup / cupcak...
RED VELVET CAKE
-
Ini kek harijadi Alya pada hampir ke penghujung tahun 2011. Dibuat kerana
nak tahu sangat apa sebenarnya keistimewaan kek ini sehingga menjadi buah
mulut. ...
Award dari Kak Jee...TQ So Much..muahsss
-
Versatile kah? mungkin tidak kot. Masih lagi belajar berblog, memasak dan
macam2 lagi...saya budak baru belajar..kalau salah tolong ajarkan. First
dapat ...
~ Almond London ~
-
Assalamualaikum semua
Almond London ialah biskut wajib dibuat selain tat nenas, cornflakes madu
dan choclote chips. Untuk cookies ini akak tetap pilih res...
salam ramadhan al mubarak
-
salam ramadhan al mubarak :-) lama tak update kat FP ni,sibuk sikit la
bulan puasa nih & susah sikit la kita nak masuk FP,kita pun tak tau
kenapa,tetapi se...
Happy Birthday Anne
-
Diam tak diam, puteri kesayanganku telah menginjak usianya ke dua angka.
Hehehe..... sebelas tahun sudah. Tinggi lampai dan lagi seinchi kalahkan
mamanya....
Famous Amos Chocolate Chips
-
Selamat Datang ke Dapur Maklang
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami
sekeluarga...Se...
Thank you
-
“I can no other answer make, but, thanks, and thanks.” ~ William
Shakespeare I would like to take this opportunity to record my utmost
gratitude to the Amb...