Khamis, 12 Ogos 2010

SAYUR CAMPUR & UDANG

SAYUR CAMPUR & UDANG


Salam semua ..nak masak apa lagi ari ni..tak yah masak banyak2 sebab pembaziran mesti berlaku lebih dari hari biasa. Kesian tengok makanan berlebihan..yang kalau disimpan tak akan disentuh lagi untuk sesi berbuka keesokanya. Lagi kasihan pada kita2 yang memasak...dah lah menahan rasa dan penat memasak untuk keluarga, makanan tidak dihabiskan ...nak marah tak boleh ...sape suruh masak. Tahun ni akak berazam masak 1 jenis hidangan ayam atau ikan , 1 jenis sayur dan pembasuh mulut...itupun kalau perlu. Hanya air berbuka tu yang paling dipandang dek anak2..okeh, jum tengok resepi sayur campur ni senang je..



Bahan-bahan :

1 paket kacang peas
1 batang carrot
5 kuntum bunga kobis
5 kuntum brokoli
1 paket pucuk jagung
1 batang lada besar merah
8 ekor udang sederhana
4 ulas bawang putih
2 sb tepung jagung
1 sudu makan lada sulah
1 camt garam
1 camb minyak jagung

langkah-langkah membuat:

  • Bersihkan sayur2an dan potong mengikut kesukaan.
  • Bersihkan udang dan lumur dengan garam dan lada sulah.
  • Cincang bawang putih hingga hancur .
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan udang dan gorenng sebentar.
  • Masukkan air 1 cawan.
  • Masukkan karrot, bunga kobis dan brokoli.Goreng sebentar
  • Masukkan kacang peas, lada merah dan pucuk jagung .
  • Masukkan lada sulah dan tepung jagung yang telah dibancuh air
  • Masakkan hingga pekat dan angkat.



Siap untuk hidangan berbuka..jangan terliur ye hihihi... Banyakkan makan sayur untuk kesihatan diri ..walaupun puas dah akk cakap ngan anak2 suruh lebihkan sayur tak de maknenya bagi diorang. Apapun jangan give-up dengan anak2 ni..selagi daya kenalah kita bercakap tanpa henti..gitulah kalau dah jadi emak...selamat mencuba..bai2..