Jumaat, 23 April 2010

Pai Ayam

Salam bahagia .. bahagia sebab hari ni cuti..boleh n3 . Dah memang tak mahir, N3 pun lambat...Hari ni meh kita cuba buat pai ayam. Resepi ni akak ambil dari http://denhaag-ladies.fotopages.com/ nun jauh di seberang. Dah lama ikut FP Muna ni , marbeles..tak caya pi tengok.Kalau Muna termasuk blog akak ni, mintak halal ya. Nak bagitau sukatan kulit pai ni lemak dan melekat2 ..tak kering..memamng sedappp. Mungkin faktor kandungan lemak dan tepungnya tu...Resepi asal adunan kulit pai menggunakan Food Processor ..akak guna kaedah asli je..lima jari..bukannya apa , teringat masa sekolah dulu belajar buat kulit pai ...nostalgia gitu...

Kuning telur disapu atas permukaan pai, kalau terajin hias sikit dengan daun2 pai..menggoda sikit..

Dah siap bakar..ready untuk dingap !



Adunan digaulramas menjadi serbuk roti




Kulit Pai:
500 gm tepung gandum
400 gm butter sejuk
1/2 sudu teh garam hallus
4 sudu besar air batu
Langkah membuat:
  1. Potong dadu butter.
  2. Masukkan ke dalam tepung yang telah ditambah garam
  3. Potong2 butter dalam tepung biar bersalut elok.
  4. Guna hujung jari untuk membuat serbuk roti.
  5. Masukkan airbatu dan gaul menjadi doh.
  6. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat inti pai.

Bahan inti :

500 gm isi ayam dadu, 1 cawan bawang besar dadu, 2 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar lada hitam, 1 sudu teh garam halus, 1 sudu teh serbuk basil dan 1 sb butter untuk menumis.

Langkah membuat :

  1. Cairkan butter dan tumis bawang hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan biarkan sebentar.
  3. Masukkan pula kacang peas, lada hitam dan garam.
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan garam.
  5. Angkat dan sejukkan.

Langkah membuat pai ayam:

  1. Torak kulit pai setebal 1 cm.
  2. Tekap dengan acuan foil . 2 keping. 1 untuk dasar acuan dan 1 lagi untuk penutup acuan.
  3. Letakkan sekeping kulit pai dalam acuan dan isi inti pai.
  4. Tutup semula dengan sekeping kulit pai. Sapu kuning telur.
  5. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 C.
  6. Setelah berbau wangi dan kuning keemasan , angkat.
  7. Siap untuk dimakan..panas2 lagilah sedap....