Isnin, 18 Julai 2011

KEK MANGKUK BIDADARI


Lamanya tak mengupdate blog ni. Sebenarnya blog ni buat hal sejak kebelakangan ni dari segi setting. Tiba-tiba malam tadi dapat pulak akak sign in...selepas gagal beberapa kalil..tak taulah kat mane terkucilnya..agaknya sbb jarang nak ngadap blog sendiri tu lah pada padahnya. Apapun bersyukurlah blog masih boleh hari ni...okeh kita kongsi satu resepi yang akak baru je buat ni...cupcakes bidadari yang diperolehi dari buku resepi Amelia Mustafa - Kek Di Hari Lebaran .. terbitan tahun 1999.




KEK MANGKUK BIDADARI

Bahan=ba
hannya:
Rujukan: Amelia Mustaffa (Kek Dihari Lembaran, 1999)

150 gram mentega
3/4 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh jus limau
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan sultana/ choc chip

Langkah-langkah membuat:

1. Panaskan ketuhar dengan suhu 180C
2. Putar mentega dan gula castor hingga berkrim
3. Masukkan telur dan putar lagi.
4. Masukkan esen dan jus serta diikuti dengan tepung naik sendiri.
5. Selangi dengan memasukkan susu segar hingga habis.
6 Kacau dan gaul hingga sebati.
7. Akhir sekali masukkan choc chip atau sultana.
8. Tuang ke dalam mangkuk kertas dan bakar 20-25 minit.
9. Uji kek dengan cucukkan lidi. Kalau lidi bersih kek telah masak.





Akak gunakan tepung gandum menggantikan tepung naik sendiri. Tapi tambah baking powder. 1 cawan tepung tambah 1 susu teh baking powder. Susu segar boleh diganti dengan susu cair dalam tin.. Kek ini kalau menggunakan tepung naik sendiri lebih cantik dan gebu kerana tepung jenis ini mengandungi jumlah agen penaik yang betul sukatannya dan telah disebatikan dengan tepung .. tapi kalau tak de stok boleh aja guna tepung cap sauh....selamat mencuba..