Rabu, 27 Oktober 2010

~ Puff Sardin ~

~ Assalamualaikum & Salam Sejahtera ~
Dan akhir.......
Puff Sardin
Setelah berbulan2 jadi penghuni setia dalam fridge tu, akhirnya Pastry Kawan ni dibakar juga pada hari minggu yang lepas..itupun setelah tiada apa-apa untuk dibekalkan kepada anak daraku yang nak balik ke asrama di Pekan. Kesian juga tengok balik jauh2 tapi tak ada makanan yang dititip disebabkan emaknya sibuk tak menentu ni...Walaupun anak dara sorang ni tak demand ..tapi tak sampai hati juga..terpandang kan pastry yang telah lama dibeli (tapi expirednya tahun 2012) ada tin sardin..hentam je la asalkan siap sebelum 10 pagi..Sebab nak cepat sardin tu pun tak yah dimasak...Bertuahlah anak zaman sekarang ni..dulu2 masa akak duduk asrama tak ada apa pun yang dibekal bila balik asrama..paling-paling sambal bilis kering...anak2 zaman ni kalau tak sebeban bawak balik..tak sah...layan aje lah ..jum tengok resepi yang amat simple ni dan tak sempat nak buat cantik-cantik, janji siap dimasak...




Bahan-bahan :
2 bungkus Pastry Kawan
1 tin sardin besar
2 labu bawang besar
1 st lada hitam
1/2 st gram halus
2 sb sos cili
1 sb jus limau nipis

langkah-langkah membuat:

1. Hancurkan isi sardin. Ketepikan kuah sardin .

2. Potong dadu bawang besar dan campurkan semua bahan diatas. Gaul sebati .

3. Ambil sekeping pastry dan bubuh inti sardin di atasnya. Lipat dua. Kelar dengan pisau.

4. Sapu dengan kuning telur.

4. Bakar dengan suhu 180 darjah selama 20 minit. Angkat setelah kuning keemasan.