Rabu, 3 Mac 2010

Jum masak Spagetthi Mudah

Salam semua ......

Apa khabar semua...walaupun berebut2 waktu sekarang ni, namun masih takmahu ketinggalan dalam mengongsi dan mencari maklumat tentang alam masakan ni..semalam terjumpa satu resepi di blog Hana's Family - memasak Spagetthi dengan cara yang paling mudah. Hana menamakannya Spagetthi Paperoncinno. .terbelit lidah akak menyebutnya..maaf ya Hana , kak copyppaste je resepi ni ....sekadar untuk berkongsi ...terimakasih pada Hana ...
Spaghetti adalah satu sumber karbohaiderat yang baik untuk diet..kalorinya lebih rendah dari mee kuning .. Pada sesapa yang nak kawal berat badan bagus ni..Akak tertarik dengan resepi ni sebab mudah dan cepat disediakan.. Tak payah pusing2 nak cari bahan untuk memasak spagetthi.. Janji ada spagetthi.. Lepas subuh tadi, resepi siap dimasak untuk dibawa bekal ke sekolah. Emak dan anak bawak bekal...kami ni menyahut seruan kerajaan supaya mengamalkan berbelanja berhemah hihihihi...okeh cuba tengok rsepi di bawah dan jangan lupa mencubaaa.......

Spaghetti Paperroncinno



1 peket spaghetti
8 ulas bawang putih - cincang
4 biji cili merah kering - potong halus serong@bulat
2 tsps daun parsley cincang - hana gune dry parsley
1/4 cawan minyak zaitun
1sk garam
1sb virgin olive oil - utk dressing last
2 Telur setengah masak - optional
  1. Rebus spagetthi mengikut arahan peket .
  2. tambahkan garam sket dan juga minyak. Angkat dan toskan.
  3. Simpan air rebusan spagetthi lam 2 sudu besar. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak zaitun, tumis bwg putih hingga kekuningan. Pastikan api kecil supaya bwg tidak mudah hangus.
  5. Masukkan cili, gaul. Masukkan spagetthi dan juga air rebusan spagetthi tadi.
  6. Masukkan daun parsley dan perasakan dengan garam. Gaul seketika hingga air td kering.
  7. Angkat dan terus hidangkan. Sprinkle ngan virgin olive oil dan daun pasrley lagi jika suka.
    Pecahkan telur rebus separuh masak jika suka.

Catatan: Akak pecahkan telur separuh masak sebelum api ditutup dan taburkan sedikit serbuk ladahitam. Gaul rata. Gunakan minyak sayur je. Minyak zaitun bagus untuk kesihatan dan juga berfungsi untuk melembutkan spaghetti.