Isnin, 22 Ogos 2011

APAM PISANG NIPAH

apam pisang

Assalamualaikum semua..sepanjang puasa ni, ini kali ke2 akak dapat mengupdate blog..bukan tak teringat tapi masa tak mengizinkan. Apapun terimakasih kepada semua yang masih sudi menjenguk ke sini....hari ni akak saje2 nak masukkan apam pisang yang dibuat petang semalam. Itupun hasil tangan anak akak yang ada kat umah skg..itupun atas arahan maknya petang semalam. Inilah rupanya.Akak update ni untuk senang anak akak rujuk. Resepi ni akak main2 agak2 je...rasanya manis buah je...kalau nak manis lagi tambah gula.. Pisang nipah ni tanam sendiri. Kalau guna pisang emas atau berangan lagi sedap rasanya..



Bahan-bahan :

7-8 biji pisang masak ranum
5 sudu besar gula
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
3 sudu teh soda bikarbonat


Langkah-langkah membuat :

1. Lenyek pisang dan gula hingga hancur. Masukkan telur. Kacau sebati.
2. Ayak tepung dan soda bersama.
3. Masukkan tepung ke dalam pisang tadi.
4. Kacau hingga sebati .
5. Masukkan ke dalam peti tin yang telah dilenser.
6. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 30-40 minit.
7. Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.


Sangat mudah dan cepat. Akak masukkan ke dalam pengukus pukul 7 p.m dan masak pada pukul 7.40 p.m. selamat mencuba.