Khamis, 16 September 2010

IKAN BERLADO ~ SELAR KUNING ~

~ SALAM SYAWAL ~

IKAN BERLADO

Terlanjur dah ngadap pc ni..meh nak tayang menu tengahari tadi..ikan bersambal..tak de yang istimewa pun hanya yang istimewa tu senang banget nak dibuat ..itu je..lauk ni menjadi kegemaran anak2 akk dari kecik smpai besar..hanya akk yang jemu nak masak lauk ikan ni...tapi kalau dah x de idea nak masak apa..inilah lauk yang paling selamat untuk dimasak dan juga cepat selesai dimakan anak2..sah tak membazir punya. Okeh jum kita layan ya..akk guna ikan selar kuning..untuk info bersama ikan selar dengan ikan selar kuning berbeza..selar tu besar..selar kuning kecil tapi manissss...


Bahan-bahan :

1 kilo ikan selar kuning
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 senduk lada kering kisar
2 keping asam keping
1 camt garam
1 sb gula pasir
3 batang serai dititik
minyak

Langkah-langkah membuat :

  • Bersihkan ikan dan lumur kunyit garam. Goreng dalam minyak banyak.
  • Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
  • panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan lada kisar dan serai dan masakkan hingga terbit minyak.
  • Masukkan asam keping, garam dan gula. Tambah air sedikit.
  • Masakkan hingga pekat dan masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
  • Gaul rata dan angkat.
  • Hidangkan dengan nasi panas.

AGAR-AGAR CINCAU

SALAM SYAWAL
Jumaat 17.9.2010. Kebanyakan sekolah sudah memulakan sesi persekolahan dan akan diikuti sekolah ganti pada pada hari sabtu..tapi akk cuti lagiii...lamanya pulak terasa..nanti orang lain dah habis ganti ..kami ganti lagi..alahai. pernah makan agar-agar cendul atau masa kecik2 dulu family panggil lengkong..lengkong..biasa dengar ke..tapi skg akk dah tukar istilah jadi agar2 sbb ramai yang tak faham kalau panggil lengkong..Agar2 ni dibuat 3 hari lepas. Tengok ada sikit agar2 jurai dan tengok ada cincau lebihan buat air..ada sirap..apala lagi adjust je bagi jadi agar2 ni..senang je ..janji sedap dimakan..jum tgk resepi di bawah ni..

AGAR-AGAR CINCAU

Bahan-bahan :
1/2 bungkus agar-agar
2 cawan gula pasir
4 cawan air
1 sb gula batu
1 st pewarna merah
3 helai daun pandan
Langkah-langkah membuat:
  1. Basuh agar-agar dan masakkan di atas api bersama air . Masakkan hingga agar-agar hancur.
  2. Masukkan pula gula pasir dan gula batu. Masakkan hingga gula larut. Masukkan daun pandan.
  3. Biarkan agar-agar merenih hingga pekat sedikit dan masukkan cincau yang telah dipotong2.
  4. Akhir sekali masukkan pewarna merah atau sirap rose . Angkat dan masukkan ke dalam acuan.
  5. Sejukkan baru dipotong.

Agar-agar ni simple je tapi sedap sebab tak muak dimakan..nyaman bila disejukkan..ok selamat mencuba..boleh dijadikan hidangan sampingan untuk tetamu yang beraya....