Selasa, 9 Ogos 2011

KUIH KOLE KACANG


Berjumpa kita di Ramadhan 10. Mesti sedang memikirkan nak masak ni weh...ni kole kacang buat pagi tadi . Inilah pertama kali buat . Rujuk resepi Che iza (my resepi). Rasenya tentu sedap sebab banyak tahi minyak tu.. Kalau akak suka makan kole kacang yang pejal sikit dan banyak tahi minyak...buka puasa nanti baru boleh test. Apapun terimakasih kepada empunya resepi ya..lain kali boleh cuba lagi...layan resepi ..


sumber : che'iza (my resepi)

Bahan-bahan :

  • ** 1 cwn santan pekat
  • * 1 cawan gula merah
  • * 2 sb gula pasir
  • * 1 cwn air
  • * beberapa helai daun pandan disimpul
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap..




SELAMAT BERBUKA PUASA