Isnin, 11 Oktober 2010

~ KERABU SOTONG ~

~ ASSALAMUALAIKUM ~

KERABU SOTONG

Salam semua. Hari ni nak kongsi kerabu sotong yang disediakan untuk nasi lamuni tu. Kerabu ni sedap. Akak dapat idea ni masa tolong kawan akak masak lauk pengantin minggu lepas. Kawan akak tu bagi idea nak potong sotong tu ..biasanya akak potong kecik2 tu.. Kawan akak ni spesis Mat Gebu tau ..tu yang akak respect walaupun bab2 menghias tak berapa tapi resepi dia ni kira ok juge..okeh yang ini akak modified sikit .. akak tambah tokok sikit bagi meriah..okeh tengok resepi di bawah ni..




KERABU SOTONG
6 ekor sotong
Bahan cincang:
2 labu bawang besar (Holland)
8 ulas cili merah
4 urat kacang panjang
2 batang serai
2 biji tomato
1 ikat daun ketumbar
2 camb asam jawa
1 sb cuka
4 biji limau kasturi
1 st garam
1 st gula

Langkah-langkah membuat:

1. Bersihkan sotong. Masakkan air hingga menggelegak dan celurkan sotong hingga masak. Toskan dan gunting badan sotong jangan putus seperti dalam gambar.Sumbatkan kepalanya ke dalam badan. Susun dalam pinggan.
2. Bawang besar dipotong memanjang dan ketepikan.
3. Kacang panjang, serai,tomato, cili merah dan daun ketumbar dipotong halus.
4. Campurkan semua bahan yang dipotong halus bersama bawang besar tadi.
5. Masukkan air asam jawa, cuka, garam, gula dan perah limau kasturi. Rasa .
6. Curahkan semua bahan ini ke atas sotong tadi. Gaul rata . Siap untuk dihidang.