Ahad, 19 Disember 2010

PIZZA GEBU

~ PIZZA GEBU ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Mood untuk berblog masa cuti sekolah ni hampir pupus sebab tak de kesempatan langsung nak ngadap pc..kalau sempat pun tapi tak dapat nak entry pun..isshh..boleh meroyan dibuatnya kalau cuti sekolah ni dipanjangkan lagi..Cuti sekolah memang dah jadi rutin akak dilawat oleh anak2 saudara dan adikberadik..selain pergi kenduri kendara dan juga macam2 aktiviti yang tak berkesudahan..Kalau dah berkumpul ramai2 tu semangat untuk masak tu lain sikit..sebab seronok tengok depa makan tambah makanan yang diorang suke..apalagi spesis makanan macam pizza ni salah satu peberet diorang Akak ni kalau tak ramai tak bersemangat nak buat . Salah tu sebab tu gerun tengok anak tu (AHMAD) boleh habiskan sedulang sorang2..tengok badannya pun dah tau...Antara bertiga kat dalam gambar tu, Ahmad paling muda. Sepupunya tu Azim baru habis UPSR dan Haziq pun lebih tua dari dia setahun. Tapi saiz badannya dia juara. Okehlah, akak nak kongsi resepi pizza yang akak buat ni..dah lama saved tapi baru ni cuba..dari tuan punya blog yang teramatlah popular ..sape lagi kalau tidak MATGEBU . Terimakasih ya Mat sebab kongsi resepi ni...tapi Mat, resepi yang akak tunjuk ni sukatan yang akak buat, dah ubahsuai dari resepi Mat..dan toppingnya tu pun akak hentam je ikut apa yang ada. Kalau tengok pizza Mat tu memanglah teramat cantiknya dari akak punya ni...tapi tak kisahlah asal nama pizza memang licin dek budak2 ni.. jum tengok.



pizza gebu
Bahan Doh:
600 gram tepung gandum
1 paket yis segera
40 gram mentega
20 gram gula halus
2 camb bread imporver ( x bubuh)
1/2 camt garam halus
3 camb madu ( x bubuh)
340 ml air suam
Bahan Topping:
6 batang sosej ayamas perasa lada hitam
Keju mozarella
1 tin tuna mayonis
1 labu bawang besar
1 camt serbuk oregano
1 camt serbuk lada hitam kasar
sos tomato ( ganti dgn sos tomato spagheti)

Langkah-langkah Membuat:

Untuk doh:

  • Campurkan semua bahan-bahan di atas kecuali mentega.
  • Gaul hingga sebati.
  • Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi doh yang sebati.
  • Perap selama 45 minit. Doh akan naik sekali ganda.
Untuk pizza gebu:
  • Bahagi doh kepada 2. Uli canai mengikut besar acuan pizza.
  • Sapu permukaan doh dengan sos tomato. (Akak guna sos spagheti)
  • Ratakan isi tuna atas permukaan doh dan diikuti dengan sosej yang dipotong serong.
  • Susun bawang besar yang dipotong bulat dan parut keju mozarella diatasnya.
  • Tabur serbuk oregano dan juga lada hitam jika suka.
  • Bakar selama 24-30 minit dengan suhu 190 darjah.
  • Setelah separuh masak, keluarkan dan tambah parutan keju mozarella.
  • Setelah masak, angkat dan makan dengan sos cili panas-panas.


Resepi ni senang dibuat sebab bahannya senang nak dapat. Insyaallah dicuba pertama kali pun tetap jadi..Untuk lebih terperinci rujuk kat Mat Gebu. Lebih jelas langkah demi langkah...selamat mencuba ! bai2....