Jumaat, 4 Mac 2011

Muffin Strawberry


Bertemu kembali kita semua...Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung Cooking Time yang sentiasa diingati... walaupun akak dah hampir tak berkesempatan nak berblogging tapi rakan2 alam maya masih diingati...Keadaan sekeliling dan tuntutan rutin harian yang tak bernoktah ni salah satu sebab akak tak de peluang nak mengadap blog sendiri...namun memasak & baking masih seperti biasa dan cintaku tak pernah pudar hehehe...so pagi sabtu yang hening ni akak nak kongsi muffin yang akak buat 2 hari lepas. resepi ni dari siapa lagi kalau tidak dari MAT GEBU yang semua pengunjung blog masakan dan kenal ..kepada Mat sendiri akak ingin menzahirkan terimakasih tak terhingga kepada dik Mat ni sebab Mat sebenarnya blogger yang telah mencetuskan semangat akak untuk menyediakan blog masakan sendiri selepas menjadi pengunjung setia blog masakannya beberapa lama. . Terus terang blog masakan pertama akak rujuk blog Mat lah...sekali lagi terimakasih ya Mat.. tak kisahlah Mat baca ke tak ni hehehee...ok Mat, akak minta izin copypaste resepi yang sedap ni memang sodappp!.







BAHAN-BAHANNYA :-)
180 gram mentega berkualiti tinggi
170 gram gula halus @ kastor
4 biji telur gred A350 gram tepung gandum*
20 gram baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
160 ml susu segar (mat guna susu sejat)
1 camca teh esen vanilla
Jem strawberry secukupnya (mat guna jem strawberry tanpa gula jenama "SMUCKERS")

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur stau persatu dan terus memutar hingga gebu, jarak waktu antara satu biji telur ialah 1 minit.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan putar rata.
  4. Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan sudukan 1/2 camca teh jem strawberry di tengah2nya. Bakar 25 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan sepenuhnyaa...



Muffin ni teksturnya halus dan gebus...enak ditekak akak ni....mungkin disebabkan teknik membuatnya seperti membuat kek ..kaedah putar.. Penggunaan baking powder yang agak banyak dari kebiasaan...20 gram tu banyak juge dari .. ditambah dengan rasa strawberry jem tu..memang ada kelainan dari muffin biasa.


Kepada peminat muffin, mesti cuba sebab enak dong..disebabkan akak guna bekas muffin yang besar ni..kenyang makan 1 mufffin ni...boleh guna juga acuan kecil sikit..okeh jumpa kita lagi dengan muffin seterusnya...sebab akak dah buat 3 jenis muffin dalam 2 hari ni...bau rumah pun dah bertukar bau kek...hahaha...jumpa lagi..salam sayang semua ..Assalamualaikum...