Isnin, 1 Ogos 2011

Puding Marble Roti

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh
Puding Marble 1

Harap kita semua telah menunaikan puasa pada hari ini dengan sempurnanya. Semoga kita diberikanNya tubuh badan dan mental yang sihat untuk meneruskan dan menggandakan amalan yang dituntut di bulan Ramadhan. Di samping itu mari kita berkongsi resepi untuk berbuka puasa. Sesuai dengan cuaca panas terik, puding adalah satu juadah yang sangat sesuai untuk dinikmati selepas seharian kita menahan dahaga. Untuk puding ini, akak pernah buat sekali tapi hari ni akak buat untuk kali kedua menggunakan resepi Hana . Mula2 buat warna-warni di atas. Lepas tu , buat pula adunan ke2 bubuh koko. Bagi tekak akak ni, lebih suka yang berkoko. Tapi terpulang pada citarasa masing-masing. Pada Hana, akak copypaste je resepinya tu..halalkan ya Hana..sesiapa nak tengok puding cantik pi jenguk umah Hana tu.. Akak buat 2 adunan ni, dan diagih2kan..harap2 diorang suka dengan puding cantik ni...ok jum tengok resepi.


Puding Marble 2

Bahan-bahan :
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!



Buat puding senang bangat...hanya kena cepat semasa memasukkan ke dalam loyang sebab adunan cepat beku..untuk yang tak nak manis, kurangkan sukatan gula atau susu pekat. Selamat berpuasa & berbuka puasa.