Selasa, 5 Oktober 2010

IKAN SIAKAP MASAM MANIS


~ salam aidilfitri ~

Ikan Siakap Masam Manis

Ikan siakap ni rezeki minggu lepas..tapi baru ni dapat tayang..ini akak guna je bahan-bahan sedia ada..nak bubuh nama ikan apapun tak pe tapi rasa2nya sesuai masam manis kut seakan2 masak untuk 3 rasa juge..apapun yang penting sedap dan cepat...anak2 akk termasuk siayah tak pandai makan kepala ikan...siapa lagi kalau tak maknya yang sanggup segala...kalau masak ikan ni memang akak makan kepala sebab nak bagi makan kat anak-anak dagingnya..itulah ya..ibu sanggup berkorban apa je untuk anak-anak...walaupun kepala ikan..melalut nampaknya ni..pada kekawan semua jum cuba pulak resepi ni untuk makan malam ni...selamat mencuba !


Bahan cincang


IKAN SIAKAP MASAM MANIS


Bahan A:

1 ekor ikan siakap


Bahan B:

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 batang serai

Bahan C:

1 sb cili kisar

1 st asam jawa

2 sb sos tomato

2 sb sos cili

1 biji tomato

1 tangkai daun ketumbar

1 batang lada besar hijau

1 st garam halus

Minyak masak.



Langkah-langkah membuat :


  1. Cuci ikan dengan asam limau dan lumur dengan garam halus dan kunyit serbuk. Goreng dalam minyak banyak.
  2. Potong halus bahan A. Panaskan minyak 2 sb dan tumis hingga wangi.
  3. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
  4. Masukkan air asam , sos2, garam dan gula. Masakkan sekejap .
  5. Masukkan tomato cincang dan akhir sekali daun ketumbar cincang. Tutup api.
  6. Curahkan atas ikan yang telah siap digoreng tadi. Siap untuk dimakan.