Selasa, 5 Oktober 2010

IKAN SIAKAP MASAM MANIS


~ salam aidilfitri ~

Ikan Siakap Masam Manis

Ikan siakap ni rezeki minggu lepas..tapi baru ni dapat tayang..ini akak guna je bahan-bahan sedia ada..nak bubuh nama ikan apapun tak pe tapi rasa2nya sesuai masam manis kut seakan2 masak untuk 3 rasa juge..apapun yang penting sedap dan cepat...anak2 akk termasuk siayah tak pandai makan kepala ikan...siapa lagi kalau tak maknya yang sanggup segala...kalau masak ikan ni memang akak makan kepala sebab nak bagi makan kat anak-anak dagingnya..itulah ya..ibu sanggup berkorban apa je untuk anak-anak...walaupun kepala ikan..melalut nampaknya ni..pada kekawan semua jum cuba pulak resepi ni untuk makan malam ni...selamat mencuba !


Bahan cincang


IKAN SIAKAP MASAM MANIS


Bahan A:

1 ekor ikan siakap


Bahan B:

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 batang serai

Bahan C:

1 sb cili kisar

1 st asam jawa

2 sb sos tomato

2 sb sos cili

1 biji tomato

1 tangkai daun ketumbar

1 batang lada besar hijau

1 st garam halus

Minyak masak.



Langkah-langkah membuat :


  1. Cuci ikan dengan asam limau dan lumur dengan garam halus dan kunyit serbuk. Goreng dalam minyak banyak.
  2. Potong halus bahan A. Panaskan minyak 2 sb dan tumis hingga wangi.
  3. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
  4. Masukkan air asam , sos2, garam dan gula. Masakkan sekejap .
  5. Masukkan tomato cincang dan akhir sekali daun ketumbar cincang. Tutup api.
  6. Curahkan atas ikan yang telah siap digoreng tadi. Siap untuk dimakan.







2 ulasan:

  1. Salam balas kunjungan kak nor, looorrrr dah lama kita add akak ni tp nama tak tahu :D bila akak letak nor64 tu barulah ingat! nak bg komen kat luar tu tak boleh kena tggl komen kat n3.. sedap ikan tu! lama lah kita tak masak ikan2 gini.. malas betul nak menyiang :D

    BalasPadam
  2. salam ijayuji,

    t.kasih dtg sini..t.kshlah dah add akk. mmg sedap ikan tu. akk siang ikan pakai gunting je..senang belah perut pun..dan sisiknya tu akk pakai pencakar khas untuk sisik ikan ..murah bangat..cari kat kedai..mesti ada..tak guna pisau kecuali untuk memotong ikan..je..

    BalasPadam