Rabu, 10 Mac 2010

~ Sayur Campur Segera ~

~ Assalamualaikum semua ~

Hari ini kita makan sayur je..jimat sikit hihihikkk..sayur ni sebenarnya dah dimasak bersama dengan ikan siakap sos di bawah.. Ni nak tunjuk je sayur campur yang dimakan seiiring dengan ikan tu..sayur ni senang nak dimasak kekawan ..hanya gunakan sikit tepung jagung memekat kuah sayur dan bagi nampak berkilat sikit..Okeh intai2 resepi dibawah ni.....
Bahan-bahan :
  • 8 kuntum bunga kobis
  • 1 batang lobak merah
  • 7 batang sayur peas
  • 2 batang lada merah
  • 8 ekor udang basah
  • 5 ulas bawang putih
  • sedikit kiub ayam 'knorr'
  • 1 sudu besaar minyak sayur.
  • 1 camt serbuk lada sulah/lada putih

Langkah -langkah membuat :

  1. Bersihkan udang dan sayur2an. Sayur tidak perlu potong kecil..Lobak potong memanjang.
  2. Cincang bawang putih .
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang yang telah digaul dengan lada sulah. Goreng udang separuh masak. Masukkan perasa ayam dan garam.
  4. Masukkan lobak merah dan bunga kobis. Biarkan sebentar. Masukkan sedikit air.
  5. Masukkan pula sayur peas .
  6. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sikit. Masukkan lada sulah dan angkat .
  7. Siappppp..jum makannnnnn....

Petua Ikan Rangup....krip..krip...

~ Salam mesra semua ~




Entry kali ini kita berkongsi bagaimana ikan siakap atau kerapu tu jadi rangup apabila digoreng..Kebetulan melihat Chef Wan masak di Astro pada tahun baru Cina yang lepas..dia bagi petua nak merangupkan ikan yang digoreng. Selama ni akak goreng ikan ni juga tapi tak serangup petua yang diberi oleh Chef tersohor ni...Inilah eksprimen yang dah dibuat ..memang menjadikkkk...Jum tengok langkah demi langkah.



Ikan dicuci dan dibelah perut dan juga bahagian belakang ikan. Sapukan kuning telur sahaja keseluruhan badan ikan tu..kalau nak try campur sekali putih telur , haaa tu tak tau ye...nasib la kalau tak jadi jangan nyesal pulak....kalau menjadi lebih baik , bagitau le..Lepas tu baru taburkan tepung jagung kepada keseluruhan badan ikan seperti gambar di atas tu !


panaskan minyak banyak dan goreng seperti dalam gambar..semasa proses menggoreng tak perlu asyik nak terbalikkan ikan tu..nanti hancur isi2 ikan tu...



Selepas ikan masak elok, angkat dan curahkan sos yang telah dimasak. Sambil goreng ikan kita masaklah sos ikan ni. Sos ikan ni bergantung kepada kitalah apa2 versi pun boleh...Masa hidang taburkan bawang goreng sikit dan makan panas2 ...kejap je ikan dah tinggal kepalaaaa....Kalau nak cuba resepi sos yang dalam gambar atas ni silakan..simple je guna bahan yang ada ..Warna sos di atas ni merahnya sebab guna sos tomato dan sos cili gamaknya ..rasanya masam2 sedikit..

Bahan-bahan Sos

  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili kering
    2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos plum ( tak de pun tak pe)
  • 1 camt garam halus
  • 1 camt gula
  • 2 sudu besar minyak

Langkah-langkah membuatnya:

  1. Bawang merah dan bawang putih dikisar.
  2. Lada kering direbus dan dikisar.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang kisar hingga wangi.
  4. Masukkan lada kering kisar. Masakan hinggan terbit minyak.
  5. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos plum.
  6. Masukkan sedikit air dan masakkan 1 minit.
  7. Masukkan garam dan gula.
  8. Biarkan sos masak sebentar.
  9. Angkat dan curahkan atas ikan yang telah digoreng tadi.



~ Selamat mencuba ...jumpa lagi....~