Ahad, 27 Jun 2010

KARIPAP PUSING

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA


Minggu yang penat dan letih..jadi superwomen ke sana ke mari antara 3 negeri...Pahang ke Terengganu pada hari sabtu pagi..daftarkan anak lelakiku di Uitm Dungun ..balik hari je..bertolak 6.30 a.m sampai rumah 7.15 p.m..syukur selamat perjalanan...Malam sebelum tidur sebut nak balik kg N.S hari ahad tu pulak nak tengok adik bongsuku nak terbang ke Unimas , Serawak pada hari Sabtu depan ni.. bila pulak nak jumpa lagi ..baiklah ku balik juga bila teringat pesan arwah abahku ..lihat2kan adik bongsuku itu sekiranya dia pergi dulu.. Terkenangkan amanat arwah abah ku gagah juga balik kg ..tapi taklah sejauh Dungun tu...Bertolak tengahari ..sampai balik ke Pahang petang sebelum magrib...tapi penatnya tak leh nak cakap.Sempat juga ku singgah di rumah sepupuku. Wah dia tengah nak menguli karipap lapis..apalagi shot le..Karipap lapis ni dia belajar masa duduk negeri omputih ..siap pi kolej masak lagi sebab dia ni memang minat sgt baking..Akak pun memang tak pandai buat semua ni..jum kita tengok langkah demi langkah..masuk blog ni sebab senang jadi panduan nanti untuk diri sendiri dan pada sesiapa yang sudi . Jum tengok...





Adunan yang digelek bentuk bulat dipotong dari tengah dan gulung seperti gambar di bawah


pic 1


Macam kun icecream, torak sekali lagi dan gulung kemas seperti pic 4


pic 2


Gulungan pastri ni dipotong kepada tiga bahagian seperti dalam gambar di bawah


pic 3




pic 4



Pastri yang telah siap dipotong-potong

pic 5








Selepas dipotong, torak sekali lagi dengan bentuk bulat seperti dalam pic 6. Gunakan tepung gandum untuk memudahkan pastri dirorak. Gunakan berus untuk membersihkan tepung yang berlebihan. Cantik pastri yang telah siap ditorak tu..Kalau akak yang torak belum tentu sebulat ni..tak pe nanti kita cuba pulak ..




Pic 6





Cuba tengok pastri lapis yang telah ditorak ni bersih dan tak melekat pun. Tengok juga cara akak sepupu tu pegang penorak..ada teknik yang boleh menyebabkan pastri ni jadi bulat macam ni.. Akak tak capat cube..sibuk nak ambik gambo ..tengok gambo boleh ingat dari baca resepi ni...








Pastri yang disiap digelek tu dibubuh inti kentang campur ayam ni..Kemudian sapukan air di keliling pastri untuk melekatkannya nanti. air sejuk je. Nampak tak berus bawah tu..Berus tu yang diguna untuk sapu tepung yang berlebihan dari pastri masa menoraknya tu..












Lihat dah siap dibubuh inti dan dikelim ....Goreng dengan api yang perlahan..







Bahan-bahan karipap pusing :



2 cawan tepung gandum

1 cawan marjerin

1 cawan air sejuk

1 camt garam halus


Cara membuatnya:



  1. 1 cawan tepung dicampur dengan 1 cawan marjerin. Gaul hingga menjadi doh.Bulatkan

  2. 1 cawan tepung lagi dicampur dengan airsejuk dan garam. Gaul menjadi doh dan bulatkan.

  3. Masukkan doh pertama tadi ke dalam doh kedua dan bulatkan.

  4. Rehatkan sekejap. Kemudian torak seperti gambar di atas.

  5. Buat langkah demi langkah untuk mendapatkan pastri pusing ni.


Ini yang sempat akak kongsi hari ni. Nanti akan dicuba sendiri . Senang dah masuk blog ni boleh rujuk. Ok mungkin rakan bloggers ada resepi untk karipap pusing dan teknik2 tertentu..jum kita share ..jumpa lagi . Dah penat sangat ni..esok mula bertugas semula...bai-bai semua !