Khamis, 18 Februari 2010

Gulai Jantung

~ Makan jantung berulam hati ~
Pepatah Melayu yang menggambarkan seseorang yang sedang merana dan sedang berduka
Jantung dibelah enam
Gulai jantung sejenis masakan kampung ..mungkin sekarang ramai orang kita yang tidak reti nak makan gulai jantung apatah lagi menggulai jantung ..bukan salah sesiapa ..masa berlalu , begitu juga cara hidup kita berbeza..Tapi disebabkan dah sinonim dengan gulai masak lemak cili api ..akak suka makan gulai jantung ni..Ini ialah jantung pisang batu..lembut je..
~Resepi Gulai Jantung~
jantung pisang 1 biji
cili api 13 butir
kunyit hidup 1cm
kelapa masak 1 biji

Tumbuk lumat cili api dan kunyit..tumbuk jangan tak tumbuk..lagi sedap masakan


Jantung pisang dibelah 6 memanjang, masukkan ciliapi tumbuk , asam keping dan santan pekat yang diperah sendiri - elakkan diblend..pasti masakan kita lebih enak..tak caya ..cuba buat.


.

Masakkan atas api yang besar dulu, menggelegak gulai kacau dan kecilkan api..masakkan perlahan . Rasa garam dan asamnya..rasa dah ok , boleh angkat ..



Ini gulai jantung pisang ..Tak perlu campur ramuan lain..tapi kalau nak campur ikan bilis lagi sedap pedas2 lemak ...okeh selamat mencuba ya..simple masakan ni tapi membuka selera ..sedap dimakan dengan nasi panas dan ikan masin goreng..