Rabu, 1 Jun 2011

LASAGNA

LASAGNA


Assalamualaikum dan salam bahagia....lega yang amat akak dapat meneruskan blog masak ni...hampir 1 minggu akak mati akal sebab blog tak boleh nak masuk ke dashboard....ngeri akak bayangkan blog ni akan lingkup ...apalagi akak pun guna tali hayat ke talian kawan akak SHAS /blogger antik ( Perak )...Shas bagi tip supaya tukar address blog dari Yahoo kepada Gmail... Hari ni dari pagi sampai petang akak try & error...siksanya sebab akak ni memang cetek bebenor tentang dunia IT ni..tapi syukurlah akhirnya berjaya juga tukarkannya...terimakasih Shas dan juga AZLINA (blogger deco) tempat akak buat rujukan.... walau apapun...akak masih cemas kiranya lepas ni blog buat hal lagi... Okeh nak kongsi Lasagna yang akak buat minggu lepas ni...pernah buat lasagna sebelum ni tapi resepi yang ini simple dan murah belanjanya ..... kepada yang minat makan lasagna boleh cuba resepi ni...kena rajin sikit...terimakasih pada UMMI . Ummi akak copypaste je resepi tu...asalnya dari Za Jurnal Rasa.. terimakasih kepada kalian...adalah akak ubah sikit..contoh kuantiti daging tu dilebihkan untuk lebih sedap ....jum layan resepi di bawah......



Bahan-bahan:-
5-7 keping lasagna (akak guna jenama San Remo) ( Akak guna 11/2 kotak )
Bahan Sos tomato:-
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1 ½ bawang besar -dipotong dadu ( 100 gram)
  • 4 biji tomato ( 300 gram)dipotong dadu
  • 100 gram tomato puree ( Lebihkan )
  • 200 gram daging cincang ( Akak tambah hingga 500 gram )
  • ½ biji lobak merah-disagat halus
  • 1 helai daun bay
  • 1/2 sudu teh italian herbs
  • ½ sudu besar garam
    1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar gula ( tak guna)

Bahan Sos Putih:-

  • 2 cawan susu segar
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar mentega
  • sedikit serbuk lada hitam

Untuk topping:-

  • Keju mozzarella secukupnya
Cara-cara:-

Untuk sos tomato:-
  1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih,kemudian bawang besar.Biarkan sehingga layu.
  2. Kemudian masukkan daging,biarkan sehingga ia menjadi putih dan masukkan tomato,tomato puree dan air.
  3. Masukkan garam,gula,daun bay,serbuk lada hitam, italian herbs dan lobak merah. Kacau dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Keluarkan daun bay. Seimbangkan rasanya dan bolehlah ditutup.

Untuk sos putih:-

  1. Masukkan susu segar,tepung gandum,mentega,serbuk lada hitam dan sedikit garam ke dalam periuk.kacau menggunakan whisker ballon.
  2. Letakkan periuk ke atas api dan teruskan mengacau supaya ia tidak bergentel. Kacau sehingga kuahnya menjadi pekat.Kemudian tutup api.

Cara menyediakan:-

  1. Ratakan sos tomato ke dalam sebuah bekas.
  2. Susunkan sekeping lasagna ke atasnya.
  3. Lapiskan dengan sos tomato, diikuti dengan sos putih. Kemudian susunkan lagi lasagna,sos tomato dan sos putih sehingga ke lapisan ke 5.
  4. Taburkan keju mozzarella ke atasnya dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, pada suhu 170 darjah.

Catatan: Lebih baik direbus dahulu lasagna separuh masak untuk memudahkan pembakaran . Semasa merebus , masukkan minyak untuk mengelakkan melekat.


Lasagna sebelum dibakar....