Rabu, 7 Julai 2010

KERABU TAUGEH & KACANG KELISA

SALAM SEMUA



Kerabu...kerabu..kerabu...senang nak buat tapi tak buat-buat juge..baru-baru ni hari koperasi minta kami buat jualan makanan berat...wajib lagi. Banyak jugalah menu yang dirancang. Kerabu ni salah satu jualan gerai kami. Geng kami ni ada darah keturunan Jawa ..kerabu ni salah satu masakan yang selalu dibuat semasa kendurikendara rumah orang tuanya..kira2 resepi Jawalah ni kut..tapi memang besttttt..membuka selera dan rasa segar makan kerabu..sayuran yang digunakan untuk kerabu ni tidak di celur...basuh bersih2 dan toskan..krup..krup.krup ...masa makan dengan nasi panas..mesti cuba tau..memang sodap...selain dari kerabu ni ada kerabu yang kami sediakan untuk jualan...memanglah licin jualan kami..tapi jangan ditanya untung sebab memang betul2 buluh kasap punya niaga..nasib baik modal dapat balik..kami boleh sengih sebab makanan habis ...okeh layannnn resepi di bawah ...




KERABU TAUGEH & KACANG BOTOL

Bahan A:

1 mangkuk taugeh halus (buang ekor)
1 mangkuk kacang kelisa ( kacang botol)

Bahan B :
1 mangkuk kelapa parut

Bahan C:
10-15 biji cili api merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
½ cawan anak udang / ikan bilis
½ cawan air asam jawa
1 camt gram halus
1 camt gula halus

Langkah-langkah membuat:

1.Buang ekor taugeh potong halus kacang kelisa. Ketepikan.Tak perlu celur.
2.Masukkan bahan C ke dalam bahan B dan gaul hingga sebati.
3.Rasa garam dan asam sesedap rasa.
4.Panaskan kuali dan masukkan bahan C.
5.Goreng tanpa minyak sehingga agak kering (jangan terlalu kering..biar lembap2
6.Angkat dan campurkan taugeh dan kacang kelisa. Gaul rata.


Catatan : kalau suka boleh masuk belacan. Bahan C tu boleh buat banyak dan simpan dalam peti. Boleh digunakan untuk buat kerabu guna sayur lain seperti jantung pisang, pucuk paku , pucuk ubi dan kacang panjang . Semua sayuran ini dicelur terlebih dahulu
.

KEK LABU

ASSALAMUALAIKUM
Malam tadi nekad nak buat kek labu ni..perancangan awal nak buat pai labu tapi dah malas tahap gaban ni buat je lah yang senang sikit ....selepas akak skodeng kat umah Mat Gebu..dapat resepi kek labu ni..Rasanya kalau Mat tengok pun dia mesti gelak ni...potong pagi tadi..ni bukan kek ni bingka labu ni..Tengok teksturnya tu, macam kuih bakar je..Apapun geng2 keje cakap sedap..sedap...mau kata tak sedap ..mogok akak nak bagi makan free lagi hihihiii...Agaknya mungkin tak jadi macam kek Mat tu, sebab pandai2 ubahsuai .Akak tambah sukatan labu tu sebab sayang punya pasal..dah berubahlah sukatan sebenar kek tu ...sesiapa yang nak tengok resepi asal kek ni jenguk sini
Antara resepi kek yang senang je nak buat ..Labu dalam peti hampir 1 bulan dah.Sebelum berlaku pembaziran baik buat sesuatu dapat juga makan dan jamu kekawan..apapun memang sedap beb walaupun dah jadi bingka labu..sebab labu sememangnya sedapppp.....layan resepi di bawah ni . Sebelum tu terimakasih Cik Mat atas resepi ni...akak taip semula dari resepi asal..

BAHAN-BAHAN:

3 bijji telur gred A

1 cawan minyak jagung

11/2 cawan gula halus ( akak guna gula perang)

1 camt esen vanila

1/4 camt garam halus

450 gm labu ( kukus dan lenyek)

21/2 cawan tepung gandum

1/2 camt baking powder

1 camt baking soda

1/12 camb susu tepung ( tak letak..lupe)

langkah-langkah :

  1. Sediakan acuan .lenser dan tabur tepung.Panaskan oven160-170
  2. Satukan telur, minyak, gula, esen,garam dan labu . Kacau hingga sebati gunakan whisk.
  3. Masukkan pula tepung yang telah diayak bersama soda dan baking powder sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata.
  4. Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 50-60 minit.
  5. Selepas masak angkat. Biarkan semalaman.