Isnin, 8 Mac 2010

Salam pada semua pengunjung yang sangat dialu-alukan kerana sudi datang ke sini dan berkongsi dengan kita...hari ini goreng ayam crunchy...senang untuk dibuat dan memang menjadi kegemaran semua ..tak kira lapisan .resepi ini diambil dari buku resepi yang dihimpun dari kelas katering aliran vokasional..maknanya telah diuji keberkesannya. Untuk mengesahkannya akak masak ayam goreng ini ..memang crunchy..rangup dan tidak berminyak.....layannnnn...

AYAM GORENG ~ CRUNCHY~



  1. · 1 ekor ayam di potong 14
    · 2 batang serai
    · 5 ulas bawang putih
    · 8 ulas bawang merah
    · 1 sudubesar cili serbuk
    · 2 cawan tepung gandum
    · 3 biji telur ayam
    · 2 sudubesar susu UHT (kotak)
    · 2 cawan serbuk roti / nestum
    · Minyak untuk menggoreng


    Langkah – langkah :

    1. Serai, bawang putih,bawang merah dimesin hancur. Campurkan dengan cili serbuk.
    2. Gaulkan bahan di atas dengan ayam tadi. Perap selama 30 minit.
    3. Toskan ayam dan masukkan tepung ke dalam beg plastic . Campurkan ayam ke dalam tepung dan goncangkan hingga ayam bersalut dengan tepung.
    4.Pukul telur dengan susu UHT, masukkan garam.
    5. Masukkan ayam ke dalam bancuhan susu ini dan golekkan didalam nestum atau serbuk roti. Pastikan ayam bersalut elok.
    6. Goreng ayam dalam minyak yang panas. Goreng hingga keemasan.
    7. Angkat dan hidangkan dengan sos cili.

Kalau dah masak tu, masa makan tu ingat2lah akak ni....hihihiikk..tak dapat makan dapat ingatan jadilaa...bye jumpe lagi ...