Rabu, 1 Disember 2010

Apam Mekar ~ Mekar Setaman ~


Assalamualaikum & salam sejahtera
APAM MEKAR

Apam lagi..ni apam mekar yang tak boleh nak menidakkan kemekaranya...ibarat bunga kembang setaman bila dah cukup 15 minit dikukus..ada yg tak sempat ...10 minit dah masak..tgk api kukusan tu. Apam ni hasil demo petang semalam...bukannya nak mendemo apam ni tapi demo kukusan yg akak selalu guna..yg bestnya bila buat demo macam ni..syok tgk kekawan respons bila tgk apam mekar ni mengembang bila dibuka penutup kukusan "...aumm..oo...ye la..kembangnya apam ni.." apa lagi ..akak pun tambah rancak le promote hihi...tapi dalam hati dah berkata2 sblm tu..."kalau tak kembanglah apam ni..habisss le aku ! " Tapi alhamdulillah..apam ni tetap sporting ...tak pernah tak mekar sejak akak buat dari dulu...cuba tgk sini mula2 bikin apam ni. Sumber yang akak dapat mula2 duu dari dapur siapa lagi..ni ummi . Memang ramai yang buat apam ni dah. Sifu apam ni Hanieliza cooking tu. Terimakasih ya pada bloggers yang hebat ni...t.kasih sekali lagi .. Okeh jum layan resepi mudah ni tapi sangat disukai oleh anak-anak kecil .



Bahan-bahan:
250 gram castor sugar
2 biji telur
1 sk vanilla
1 sk ovelette
300 gram tepung gandum
200 ml susu segar
pewarna makanan
langkah-langkah membuat:
  1. Putar gula, telur dan vanilla sehingga pekat dan kembang.
  2. Masukkan ovellete dan pukul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum dan susu segar selang seli dan putar sebati.
  4. Bahagi adunan dan warnakan ikut suka.
  5. Masukkan ke dalam acuan sesudu-sesudu
  6. Kukus selama 10 minit - 15 minit.
  7. Angkat dan makan panas-panas.


Catatan:
1. panaskan kukusan terlebih dahulu. Pastikan air betul2 panas sebelum adunan dikukus.
2. Bubuh adunan tigasuku acuan untuk mendapatkan mekar yang cantik dan tinggi.

Apam Gula Hangus ~Senget~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Apam Gula Hangus
Tak tau lah ngape siapam ni naik menyeget...tengok kat blog Hana elok je. Nak kata tak jadi, naik pulak tapi naik tak sama rata ..senget sebelah. Kalau ambik gambar apam ni tegak ..tak cantik gambarnya, sebab tu pic atas tu sengetkan kamera ..cantik sikit..senget pun sengetlah...asal rasanya sedap. Kalau nak tengok yang cantik kat blog sape lagi...akak suka pic2 kat blognya tu. Tengahari tadi buat sambil memasak untuk tengahari ..sebab petang tu nak menjamu kekawan sikit. Kemungkinan ada 2 sebab ..satu isi penuh sangat , satu lagi kureng fokus..kerja 2 dalam 1..inilah hasilnya. Kepada cik adik Hana tu, terimakasih bg idea buat apam ni..kebetulannya mmg akak berniat nak buat apam hari ni..smlm tengok kat blog Hana ada..terus CP je. Jum tengok resepi ..mudah je. tak lupa mekasih ya kepada penyumbang resepi ni KakHanieliza yang famous tu dan juga pada Hana yang menyumbang idea apam gula hangus ni...

Kukus dalam kukusan tupperware..cepat dan jimat
Bahan-bahan :
1 cawan gula
1/2 cawan air - gula hangus
1/2 cawan gula
3 biji telur
1 cawan santan/susu segar
21/2 cawan tepung gandum
11/2 st soda bikarbonat
1/2 st gram halus
1 camb butter
Langkah-langkah membuat:
  1. Buat gula hanugs. Masukkan gula dalam kuali dan goreng hingga perang. Masukkan air tadi dan butter. Kacau biar rata. Angkat dan sejukkan.
  2. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  3. Putar 1/2 cawan gula dengan 3 biji telur tadi hingga kembang.
  4. Masukkan gula hangus tadi. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak tadi.
  5. Masukkan santan / susu segar dan kacau pukul sebati.
  6. Masukkan ke dalam acuan yang telah dilenser.
  7. Masukkan dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Masak selama 10-15 minit.
  8. Setelah masak angkat. Hidangkan dengan kelapa atau begitu saja.


Kukus guna peti tin besar sikit..senget juge..



Catatan:

  • Kalau guna acuan kecil, bubuh separuh sahaja . Kalau penuh apam jadi senget .
  • Kalau guna acuan besar mengambil masa yang lebih lama untuk mengukus.