Isnin, 27 Disember 2010

APAM PELANGI

APAM PELANGI

Assalamualaikum semua...nih baru dapat entry apam pelangi ..dah 3 kali buat untuk buah tangan kenduri kendara di umah saudaramara..sesuai sangat sebab cepat dan mudah dibuat..ramai yang dah buat pun apam pelangi ni..terkini dari UMMI. Apam pelangi kat umah ni dah ada pulak pelangi coklat sebab bubuh paste coffee..saja nak tukar2 rasa dan aromanya tu...okeh jum tengok resepi yang mudah ni..



Bahan-bahan :

4 biji telur
2 sb ovellette
1 sk vanilla
220 gram gula castor
300 gram tepung gandum
250 ml santan kara
1 st baking powder
3 pewarna


Langkah-langkah membuat:

  1. Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
  2. Masukkan vanilla dan pukul sebati.
  3. Ayak tepung gandum dan baking powder.
  4. Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
  5. Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
  6. Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
  7. Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
  8. Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
  9. Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
  10. Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.
  11. Angkat.










Selamat mencuba..apam ni senang bangat ..sesiapa mencuba insyaallah menjadi..asal guna mixer letrikl. Tak dapat nak bercerita panjang ni....jumpa lagi...insyaallah..