Rabu, 1 September 2010

~ THE BEST ALMOND LONDON ~

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK




Cookies ni wajib dibuat saban tahun..anak2 tak pernah jemu makan ni..emaknya yang jemu buat kukis ni..lambat terutama waktu membalut badam dengan tepung..tapi time mencelup coklat tu senang dan suke..ni anak yang tolong tabur almond cincang ..memang berterabur..resepi ni akk belajar dengan bakery satu masa dulu..lama dah..mmg bahannya banyak sikit tapi rasenya berbaloi2.Biskutnya tu rangup dan wangi...ni bukan angkat bakul sendiri, tapi saja nak kongsi almond london ni mmg sedap...dan dah tentu bahan2nya pun sedap jugelah duitnya keluar...Untuk resepi ni boleh dapat lebih 100 biji kalau sama bentuknya diuli..Akk buat 4 adunan dah. Tapi buat ni cukuplah bancuh 1 adunan dulu ..kalau tak mau muntah nak membalut almond ngan tepung tu nanti...jum tengok resepi.....


Bahan-bahan :

bahan A :
Butter - 150 gm
Creamate - 100g
tepung susu - 50gm
Gula halus - 130 gm

Bahan B :
Telur kuning - 40 gm
serbuk badam - 100g (asal 180gm) - sangai kejap
Tepung gandum -395gm - 410gm
Emplex - 1 sk
Butter vanilla - 1 sk

Bahan C:
Coklat masakan 400-500gm
Hyfat - 20 gm
papercup no 1
Badam cincang - hiasan
Badam biji - 100gm - 150gm (bakar)

Langkah-langkah membuat :

  • Pukul bahan A hingga sebati - jangan lama sgt nanti adunan kembang..
  • masukkan kuning telur, butter vanilla - pukul sebati.
  • campurkan serbuk badam, tepung gandum dan emplex.
  • Masukkan sedikit2 ke dalam adunan A. Jadikan doh.
  • Balut doh dengan 1 biji badam dan buat hingga selesai.
  • Bakar lebih kurang 15 minit-20 minit.
  • Sejukkan.
  • Cairkan coklat masakan dan camput Hyfat ( untuk kilatan )
  • Celup biskut ke dalam cioklat dan masukkan dalam papercup.
  • Tabur badam cincang. Siap.
Resepi almond london boleh didapati dalam banyak versi tapi bagi akk ni yang terbaik dan best ..Selamat mencuba....