Rabu, 24 November 2010

~JELATAH ~ pembuka selera

Assalamualaikum & salam sejahtera
Jelatah
Walaupun mudah nak menyediakan jelatah ni sebagai pengiring hidangan tapi boleh kira dengan jari berapa kali buat dalam setahun..semalam tertengok Chef Ismail menyediakan jelatah dalam rancangannya ' Ala-ala kampung' terus terliur nak buat sebab nampak macam mudah sangat dalam masa tak sampai 10 minit dah siap. Kebetulan semalam petang pergi beli barang dapur ternampak nenas yang dah dipotong siap dijual RMO.6O sen je..rembat je lah, senang tak payah susah2 kupas kulit nenas dan banyak pulak...tak elok bazir2..buat sekali hidang je....ni makan malam tadi dengan ikan tongkol tu..sedap tau sesekali makan ...pada yang tak pernah bolehlah cuba..gerenti menjadi nih...okeh tinjau2 bahan2nya tu ya....selamat mencubaaa..

Bahan-bahan :
Bahan A:
1 potong nenas besar
1 batang timun kecil
1 labu bawang besar
1 cili merah besar
4 ulas cili padi
Bahan B:
3 sudu besar cuka
2 sudu besar jus limau nipis/lemon/kasturi
3 camb gula pasir
1 camt garam halus

Langkah-langkah membuat:

  • Potong nipis nenas dan timun menyerong
  • Potong bulat bawang besar
  • Potong serong lada merah besar
  • Potong halus cili api.
  • Campurkan kesemua bahan A di atas.
  • Campurkan semua bahan B dan kacu hingga sebati.
  • Curahkan ke dalam bahan A dan gaul sebati.
  • Sejukkan di dalam peti sebelum dimakan.



Jelatah