Ahad, 2 Januari 2011

Pastri Inti Ayam

Pastry inti ayam
Assalamulaikum semua...belum terlambat untuk mengucapkan selamat menghadapi tahun baru 2011.. apa azam tahun baru kekawan semua...mungkin kita serupa..sentiasa berazam untuk baiki apa yang kurang selama ini...macam biasa sejak entry apam pelangi lepas, baru hari ni dapat entry lagi, pastry inti ayam.guna pastry KAWAN memang mudah dan boleh bubuh inti apa2 je..inti ayam ni baki buat shepherd pai sebelum ni..kebetulan ada sebungkus lagi pastry KAWAN..memang kesukaan anak2 tapi sejujurnya akak lebih suka pastry buatan sendiri sebab lebih lemak dan lembap...tapi nak buat tu tunggulah sampai akak ni terlebih rajin. Apapun layan je resepi ni..ramai yang dah mencuba pastry segera KAWAN ni memang berbaloi..segala2nya cepat.....

Bahan-bahan :
1 paket pastry KAWAN
1 biji telur
Inti ayam:
4 ketul daging ayam
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camt serbuk lada hitam
1 camt garam halus
1 camt basil
2 camb minyak

Langkah-langkah:

Sediakan inti ayam:

  1. Bersihkan ayam dan potong dadu.
  2. Potong dadu bawang besar dan cincang bawang putih.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  4. masukkan ayam tadi dan masakkan hingga ayam masak.
  5. Masukkan lada hitam, garam dan basil. Gaul sebati.
  6. Angkat dan sejukkan.

Sediakan pastry :

  1. Bubuh inti atas kepingan pastry dan lipat ikut bentuk yang disukai.
  2. Tekan tepi pastry dengan garpu untuk melekatkan tepi pastry.
  3. Kelar permukaan pastry dengan pisau tajam .
  4. Sapu permukaan pastry dengan telur untuk mendapatkan warna yang cantik.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 170 darjah selama 15-20 minit.
  6. Bila sudah masak , angkat dan sejukkan atas redai.







Catatan-

Kalau oven ada kipas, on kipas untuk mendapatkan pembakaran pastry yang cantik. Selamat mencuba...jumpa lagi