~ salam aidilfitri ~
Apa khabar semua..kali ni nak kongsi cup cakes perasa cuppicino.. memang gebus dan senang nak buat..resepi ni akk dapat dari http://maklangazie.blogspot.com/ Mak Lang, akk dah dah ubah sikit tepung naik sendiri tukar ke tepung gandum cap sauh. bukannya apa maklang , tak larat sebab projek ni untuk tempahan majlis kahwin anak boss.. Apapun jadi tetap jadi tapi mesti ikut teknik yang maklang bagi tu...kek ni gebus dan tak lekang dari cupnya tu..thank u daun keladi , lain kali akk cuba lagi ya ...
Bahan :
113 tpg naik sendiri - ayak
100g gula castor
90g butter
2 biji telur
1st membumbung b/powder - ayak
1-2st esen vanila
100g gula castor
90g butter
2 biji telur
1st membumbung b/powder - ayak
1-2st esen vanila
Cara:
Masuk semua bhn dlm bekas dan pukul dengan high speed...jangan terlebih pukul lak ye...bantat nanti tak tau.
Scoopkan setengah dlm ppcup dan bakar guna api bawah dulu, minit terakhir guna api atas bawah dengan suhu 170C, bakar <>12', ikut oven masing2.
Nota mklang :
Dah masak tu, angkat cepat dr casing dan letak didalam dulang, biarkan sejuk pastu cepat2 sapu bcream supaya bc tu dpt memegang pcup tu dari lekang...paham ke..hehehe..tak paham kena pahamkan jugaklah ye...
Scoopkan setengah dlm ppcup dan bakar guna api bawah dulu, minit terakhir guna api atas bawah dengan suhu 170C, bakar <>12', ikut oven masing2.
Nota mklang :
Dah masak tu, angkat cepat dr casing dan letak didalam dulang, biarkan sejuk pastu cepat2 sapu bcream supaya bc tu dpt memegang pcup tu dari lekang...paham ke..hehehe..tak paham kena pahamkan jugaklah ye...
Catatan:
Resepi kat atas tu akk copypaste dari blog Mak Lang. Resepi yang akak buat tu guna tepung gandum cap sauh dan baking powder tu pun sukat ikut betul2 paras sudu teh ( tidak membumbung) dan bubuh perasa cappucino . Apapun teknik membuat tu akak ikut betul2 macam arahan Mak Lang...kalau pandai2 tukar tak jadi tanggung sendiri ek..hihi..betul tak Mak Lang...