Isnin, 15 Mac 2010

talapia kukus air asam

~ salam sejahtera ~
Cuti sekolah bermula, anak2 balik serbu rumah..emak2 pening kepala...hari2 pikiak nak masak apa..masa ni lah cuba nak ikut selera anak2 . Tak buat tak sampai hati...kalau diikut kehendak semua pulak..penat separuh mati hihihihikk. Apapun cubalah masak ikut selera depa..kalau dah tak de semua terasa sayu pulak ..hari ini Ikan Talapia Kukus....Ikan talapia yang dibela dalam sungai . Lebih sesuaiiii sebab tak hanyir dan tak berbau ....tengok di bawah . Resepi yang mudah dan senang dibuat...jumm tengok dulu..


Ikan dilumur dengan garam dan bawang putih cincang. Kukus 5 minit (separuh masak)



Air asam dimasukkan ke atas ikan dan kukus 5 minit lagi
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia
6 ulas bawang putih
6 biji cili api siam
1 labu bawang besar
1 sudu besar asam jawa
1 camt gula
1/2 camt garam halus
Langkah-langkah membuat:

1. Ikan dicuci dengan air asam. Dilumur dengan garam halus bawang putih yang dicincang.

2. Kukus ikan separuh masak lebih kurang 5 minit dahulu.

3. Sementara kukus ikan , campurkan air asam jawa, cili api yang diracik halus dan bawang besar yang dipotong bulat2.

4. Masakkan air asam ini dan campurkan garam dan gula. Angkat.

5. Curahkan ke atas ikan tadi dan kukus sekejap selama 5 minit lagi .

6. Angkat dan hidangkan panas2.