Ahad, 10 Julai 2011

Kuih Abuk-Abuk ( Edit Semula )


Kuih Abuk-abuk sejenis kuih menggunakan sagu biji dan dicampur dengan kelapa putih. Sesuai sangat untuk dimakan berbuka puasa. Kalau disejukkan lagilah sedapnya. Dulu pernah akak entry sekali disini. Tapi kali akak cuba bungkus macam kuih koci. Macam ni pulak jadinya..apapun yang penting rasenya sedap...okeh jum layan resepi di bawah ya...





Bahan-bahan :



1 mangkuk sago
2 ketul gula kabung
2 sb gula pasir, kelapa putih
1 camt garam halus



langkah-langkah membuatnya:
1. Layur daun pisang dan potong 4 segi .
2. Basuh sago, rendamkan sekejap dan toskan.
3. Gula kabung dicincang halus dan campur gula pasir.
4. Campurkan sago dan kelapa muda tadi. Tambah garam.
5. Buat kelongsong seperti dalam gambar di atas.
6. Masukkan campuran sago tadi di bawah sekali
7. Masukkan pula campuran gula dan tutup semula dengan sago.
8. Semat kelongsong dengan lidi tajam seperti dalam gambar.
9. Kukus selama 20-30 minit.
10.Angkat. Makan panas atau sejuk..dua2 sedap..




SELAMAT MENCUBA KUIH MELAYU
DILUPA JANGAN,DIBUANG JANGAN
KALAU DIINGAT HATIKU SAYU
RAMADHAN TIBA, BARU DIMAKAN !





Cuba ya..kuih ni modalnya sikit je hanya tenaganya kena lebih sikit...bai jumpa lagi kita ....