Jumaat, 26 Ogos 2011

Biskut Sampan Kelapa Madu ( Edit semula)

Assalamualaikum.. Biskut Sampan yang telah lama diidam untuk membuatnya mengidam dah beberapa tahun.. Biasa makan waktu dulu2..kebelakangan ni susah nak jumpa dah biskut ini..acuannya pun susah nak jumpa. Acuan ni dibeli 2 tahun lepas di kedai apek jual barang2 dapur..barulah tahun ni dicuba. Sebenarnya cubaan pertama , rujuk kat majallah..tapi mengecewakan sebab rasa tepung jagung je.. dah penjelasannya tak lengkap. Resepi yang ditayang ni cubaan ke2 diceduk dari My resepi tapi akak dah ubah. Barulah ada rupa biskut sampan dan rasanya ada umphhh...terimakasih kepada mama kastam tioman .


Bahan-bahan :
Kulit :
250 gram butter
1 cawan gula castor
1 cawan tepung jagung
31/2 cawan tepung gandum

Inti :
125 gram butter
3/4 cawan gula castor
1 biji telur
1 st esen vanilla
1 cawan tepung jagung
1 tin kelapa kering
450 gram buah2an campur


Langkah membuat:
Untuk kulit:
1. Putar butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan tepung sedikit2 hingga doh menjadi lembut dan tak melekat dijari.
3. ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan yang telah dilenser menjadi bentuk sampan
4. Masukkan inti ditengah2 sampan dan sapu inti hingga menutupi sampan.
5. Hias dengan ceri merah atau hijau.
6. Susun dalam loyang dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180 C

Untuk inti:
1. Pukul butter, gula dan telur hingga sebati.
2. Masukkan tepung, kelapa dan buah2an ke dalam adunan dan gaul.
3. Uli menjadi doh yang lembut dan melekat dijari.