~ Salam Semua ~
Udang bersos
Petang yang hangat...sehangat peristiwa yang berlaku satu dua hari ni ..terpampang berita di sana sini berita kekejaman manusia ibarat sudah tiada pegangan hidup...bukan berlaku di luar negara tapi dalam negara ..negara yang berpandukan Islam sebagai ugama rasmi..selalu terfikir kenapa boleh berlaku seperti ini. Setiap kali membaca dan mendengar berita nasib yang menimpa Syafiah Humaira , hati bagai dirobek2 ..Kisah Syafiah ini menambah himpunan episod yang telah lepas...manusia bertindak di luar batas sebagai manusia...macam binatang....Ya Allah , jauhilah kami dari segala musibah ini...berdoalah kita semua supaya apa yang berlaku kita ambil pengajaran dan iktibar.
Hari ini pergi jemputan 2 kenduri ..makan nasi minyak ..teringat kebetulan semalam, kemas2 dapur terjumpa berasmathi yang tersimpan lama..Kena masaklah nampaknya sebelum termusnah...sayang sebab beras ni mahal oiiiii..masak je ikut bahan yang ada...ok layan je nasi tomato dan udang bersos..sebab ayam tak de...ni pun gabungan yang ok juge..
( klik 2x -besarkan gambar)
Bahan-bahan :
3 cawan berasmathi
2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan sos tomato
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudubesar marjerin
setangkai daun ketumbar
langkah-langkah membuat:
- Beras direndam dahulu 2-3 jam. Toskan
- Bawang merah & putih dimesin. Halia dipotong macam lidi
- Cairkan marjerin. Tumiskan bahan kulit k.manis, cengkih dan pelaga
- Masukkan bawang yang telah dimesin tadi hingga wangi.
- Masukkan air yang telah disukat. Biarkan menggelegak
- Masukkan beras. Kacau rata.
- Masukkan susu cair dan sos tomato. Kacau rata.
- Masukkan daun ketumbar & daun sup.
- Tutup. Nasi kering, kecilkan api.
- Biarkan selama 10 minit , nasi akan masak.
500gram udang segar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 senduk cili kisar
1/2 senduk sos cili
1/2 senduk sos tomato
1 sudu besar sos plum
1 cawan air
garam dan gula
Langkah-langkah membuat :
- Udang digaul dengan sos tiram dan taburkan tepung jagung. Goreng dalam minyak yang banyak. Bewarna perang angkat. Toskan
- Tumiskan bawang yang telah dimesin hingga wangi.
- masukkan cili kisar. Masakkan hingga terbit minyak
- Masukkan sos cili, tomato dan sos plum.
- Tambahkan air . Bubuh garam dan gula.
- Masukkan udang yang telah digoreng . Gaul rata.
- Angkat dan taburkan dengan daun ketumbar hiris.
Salam kak
BalasPadamAduh sedapnya tengok nasi tomato tuh ya. saya suka mkn nasi tomato, lebih2 lagi suami yg suka sgt mkn nasi2 yg bertumis ni. Saya nak cuba masakan udangakak ni nampak sedap dan molek. Kalau di Johor udang begini yg menggunakan sos dipanggil mustik udang. masakan lama jugak tuh