Jumaat, 24 September 2010

KAILAN TIRAM

~ SALAM AIDILFITRI ~
Kailan Tiram
Teringat masa makan di sebuah restoren di pusat membelibelah..restoren chicken rice..order sayur kailan ni..tgk suamiku tu makan berselera sangat...dia memang penggemar kailan..nak kata sedap sangat pun tak taulah sbb akk bukan penggemar kailan tapi rasenya masakkannya simple sangat..lepas kuamati2 rase2nya ni lah cara masakannya...dan rasa pun lebih kurang..memang senang yang amat...hari ini akk berbuka puasa ngan sayur kailan ni lah..beli seikat pun dah cukup untuk makan bertiga...tengok cara buatnya ya..namanya saja akk letak macam ni senang nak ingat...layannnn.

sayur selepas dicelur


Bahan-bahan :
1 ikat sayur kailan segar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 ulas cili merah siam
1 sb sos tiram
1/2 st garam halus
1 sb minyak sayur
1 st tepung jagung
4 sb air
Langkah-langkah memasak :
  • Sayur kailan direndam seketika dan panaskan air hingga menggelegak. Masukkan kailan dan biarkan sebentar . Angkat dan toskan. Susun dalam pinggan hidang.
  • Hiris bawang merah dan goreng . ketepikan bawang goreng ini.
  • Masukkan bawang putih yang dicincang dan tumis hingga naik bau. Masukkan cili dan sos tiram.
  • Masukkan air dan garam.
  • Masakkan sekejap dan masukkan 1 st tepung jagung. Kacau biar rata.
  • Angkat dan curahkan ke atas sayur kailan tadi. Taburkan bawang yang telah digoreng dan hidang.

Catatan : Sayur kailan boleh direbus lama sedikit sebab sayur ni tak mudah layu macam sayur lain..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan