SALAM AIDILFITRI
Sempat juga memutar kek marble susu ni.resepi ni lama dah terjumpa dulu2 .ramai yang dah cuba. Semalam kak jenguk blog http://mamafami.blogspot.com/ terjumpa juga resepi ni. Mengikut kata mamafami resepi asal dari Chef Norazlina. Terimakasih kepada Mamafami & Chef Norazlina. Kek ni mengikut rakan-rakan yang makan sedap, tidak berminyak tapi gebu. Tadi pun baru dapat call tanya resepi ni dari biras akk yang datang makan semalam. Bagi akak mungkin bahan-bahan yang digunakan dan juga teknik kek dibuat. Akak ikut seratus peratus langkah-langkah yang diberi sebab nak tengok kesannya tu..memang best...thanks Mamafami.. Kali ni akk pun guna margerin planta bukan macam kebiasaan kalau buat kek guna butter.. tapi sedappppppp... tak caya ...cuba dulu...jum layan resepi....
Bahan-bahan :
250 gram butter @ marjerin
230 gram castor
2 sk ovelet
4 biji telur
270 gm tepung superfine @ tepung gandum
1 sk serbuk penaik
60 gram susu pekat
2 sb serbuk koko
2 sb susu cair
1 sk kecil choclote emalco
langkah-langkah membuat :
- Pukul marjerin, gula dan ovellete hingga gebu.
- Masukkan telur sebiji2, pukul hingga adunan naik dan habiskan telur.
- Masukkan susu pekat tadi dan putar lagi
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Gaul adunan sebati.
- Bahagi 2 adunan. 1 bahagian tambah koko, susu cair dan choclote emulco. ( kak guna coffee emulco)
- Masukkan sesenduk yang kosong ke dalam peti tin yang telah dialas dan dilenser.
- Masukkan pula bahagian koko dan selangseli adunan hingga habis.
- Bakar dalam oven selama 40-45 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
- Uji kek dengan mencucuk ditengah2nya. Kalau bersih keluar lidi pencucuk boleh diangkat.
Catatan:
Kak guna loyang bulat lebar. Lupa pulak nak ambik gambar kek yang belum dipotong . kertas alas kek diglis dan ditabur tepung sedikit. Cuba ya..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan