Khamis, 2 September 2010

PENGAT PISANG NIPAH

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK
Juadah berbuka hari ni - pembasah tekak - pisang nipah mmg banyak keliling umah..spesis pisang ni je yang ada kat umah..Bulan puasa ni dah 2 tandan pisang tua akk bagi orang buat kerepek pisang untuk raya..tapi akak nak sebekas je...yang lain2 tu bagi je kat tukang buat kerepek pisang ni...akak dapat kerepek pisang udah. Bukan senang nak buat kerepek, tambahan dibulan puasa ni..last2 francais je la...akak dapat kerepek, diorang dapat pisang untuk buat kerepek..boleh wat bussiness lagi...Ini pisang nipah masak ..teringin nak makan pengat pisang..dah kali k2 buat pengat..anak2 tak suka tapi akak suka ..dan seperti biasa buat seperiuk..agih2 je la keliling umah tu ..okeh layan resepi pengat pisang ni ye...akk buat gula hangus sebab gula merah atau gula kabung tak dapat dikesan...jum tengok..



Bahan-bahan :
10 biji pisang masak
3 senduk gula pasir
1 biji kelapa tua
1 senduk sagu biji
1/2 camt garam halus
2 helai daun pandan
Langkah membuat :
  • Ambil 1 senduk gula pasir, buat gula hangus.
  • masukkan air sedikit dan kacau
  • Masukkan pisang yang telah dipotong dan gaul sebati dengan gula hangus.
  • Masukkan santan dari sebiji kelapa. Kacau dan masakkan .
  • Basuh sagu biji dan masukkan ke dalam pengat tadi.
  • Rasa garam dan bubuh daun pandan...

Selamat mencuba....gula terpulang kepada kehendak sendiri...selamat berpuasa esok ..teruskan amalan baik kita dibulan Ramadhan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan