Assalamualaikum & Selamat Sejahtera
Kita tengok tat strawberry ni....shell yang sama digunakan untuk cheese tat sebelum ni. Rujuk resepi di bawah ya...Okeh untuk filling ni akak guna resepi dari sebuah resepi dari sebuah buku resepi Chef ..terlupa pulak namanya ...bukunya tu tak ada masa akak menaip ni..Tapi resepinya masih ingat lagi ni..jum tengok.
Resepi filling tat: ( Sumber: Chef Jimmy Chang )
Bahan-bahan:
400ml Susu penuh krim
4 biji kuning telur
80 gram icing sugar
2 sb tepung jagung ( Tambah sendiri )
2 sm vanilla
Langkah-langkah :
1. Panaskan susu dengan vanilla dengan api perlahan sehingga mendidih. Padamkan api dan tutup periuk 2-3 minit.
2. Pukul kuning telur dan gula icing dalam mangkuk hingga lembut berkrim.
3. Masak susu vanilla hingga mendidih sekali lagi. Tuangkan separuh ke dalam campuran telur tadi dan pukul hingga sebati. Tuangkan baki susu vanilla dan kacau sekata.
4.Panaskan adunan semula di atas api.Kacau dengan senduk kayu selama 1-2 minit dan keluarkan dari api. Jangan didihkan adunan .
5. Tapi adunan ke dalam mangkuk besi yang bersih. Sejukkan mangkuk di dalam mangkuk besar berisi ais. Gaul adunan hingga suhu itu. Sos ini semakin pekat. Untuk tambahkan perasa, masukkan isi durian atau lain-lain. Tahan selama 2 hari.
Hasil respon dari kekawan yang makan , filling ni memang sedap..bolehlah dicuba ya..selamat mencuba. Buah strawberry ni dibeli masa akak pegi Cameron Highland dulu..tak tau lah orang lain , bagi akak strawberry Cameron ni masam...ngape ek..tapi kalau dimakan macam ni oklah..makan saja2 je..nak abiskan sebiji pun aduhai....ok jumpa lagi ..wassalam.
nampak sedap ler kak nor ,tp bnyknya guna kuning telo
BalasPadamwahhh sedap ni..suka ler tart ni kak...ada wat lebih tak ni?..hehe
BalasPadamSalam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)
BalasPadamhttp://www.zuwairiaiman.com
Chik Mimi
BalasPadambuatlah dulu..tlr kuning tu terslap beb...iu akak dah edit semula...
Nieza,
akak ni dah ketinggalan dalam semua hal ni...measihlah nieza rajn datang umah akak
salam,
bob, terimakasih dtg ke sini..nanti akk pi blog u ya..