Selasa, 7 Jun 2011

APAM PISANG COKLAT


Salam semua...masih lagi mengapam ni. Pisang masak ada sesikat tapi nak buat apam ni guna 3 biji pisang je. Nak buat muffin stok susu segar tarak....tapi apam masih boleh dibuat atau lepat pisang. Apam lagi cepat...nak sediakan bahan pun cepat, hanya ambil masa sikit untuk mengukus. Resepi akak ambik dari dapur Mak Lang yang rajin tu...sumber asal dari Chef Hanieliza yang terkenal tu.. okeh layan resepi di bawah ya...apam ni gebus masa panas2 tapi dah sejuk pun ok juge masih sedap dimakan...jangan tunggu esokla...takut kejul....(keras ) pulak.


Resepi Apam Pisang
Sumber: Hanieliza
Copy: Mak Lang

Bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan B:
1 cawan pisang masak ( 3 biji )
1 cawan minyak masak
11/2 cawan gula perang
2 biji telur A ( telur pukul sedikit dgn garpu)


Langkah memasak:

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
1. Ayak bahan A dan gaul sebati.
2. Masukkan semua bahan B ke dalam satu bekas lain dan gaul rata menggunakan whisk.
3. Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan kaup balikkan hingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam cupcakes dan kukus selama 25-30 minit.
5. Untuk mendapatkan apam merekah gunakan api yang besar.



Akak guna pisang nipah yang dah betul2 masak..pisang ni gebu.
Selamat mencuba ....pasti anak-anak suka. Terimakasih kepada Maklang & Hanieliza.

5 ulasan:

  1. merekah2 apam pisang tuh...msti sedapkan..x pernah buat lagi wpun dh lama simpan resepi..kena try st hari nnt

    BalasPadam
  2. bukan main merekah apam knor nilah..geram tengok tau..cantik..bak sini berketul2..hehe

    BalasPadam
  3. amboi cantiknya kembang apam akak tu..sure gebus tu...sedap ni:)

    BalasPadam
  4. As'salam kak nor

    ct bab2 apam ni memang tak tolak tepi kak. ada juga buat apam dan muffin yang dikukus resipi maklang ni, memang sedap dan mois kan kak nor.

    BalasPadam
  5. Mak Qis,

    tak nyesal kalau buat tau....mesti nak buat lagi..berbaloi2...lembut je sampai ke petang.Akak pun kalau simpan resepi blh jadi juara simpan resepi


    Ayu,

    hehehee...akak mmg suke merekah macam ni, kalau apam tak merekah akak susah hati...ayu nak ketul berapa pun akak tak kisah....silakan....hahaha..

    nieza,

    mmg gebus...anak akak boleh makan tak behenti...risau juge...last2 akak hulur kirikanan nak bagi habis cepat...


    Ct delima.

    waalaikummussallam...

    maklang punye resepi mmg boleh caya punyaa..banyak apam2 dia akak try..Ct pun lagilah hebatnya...buat apam ni lagipun cepat dan senangkannnn...sebab tu akak suke....

    BalasPadam